Колорадські жуки починають з'являтися при температурі вище 14°С. Цей жук здатний з'їсти всю картоплю і залишити вас без врожаю. Тому потрібно дізнатися способи, як боротися з колорадським жуком на картоплі і отримати хороший урожай картоплі.

 Цього смугастого ненажерливого шкідника не тільки картоплі, але і інших овочів знищити без застосування пестицидів дуже складно, але можливо. Боротьба з колорадським жуком на картоплі пов'язана з однією особливістю, яку потрібно враховувати. Колорадський жук на картоплі здатний розмножуватися швидко і в неймовірних кількостях, тільки 1 самка може відкладати від тисячі яєць, в результаті яких з'являються личинки, а з них вже приблизно сімсот дорослих особин. Тому зволікати з обробкою картоплі від жука не можна, інакше від рослини залишаться «ріжки та ніжки».

Чим обробляти картоплю від жуків

Перший і найбільш трудомісткий спосіб боротьби зі шкідником - це ручний. Але він підійде тільки для маленьких ділянок, так як необхідно уважно оглянути кожен кущик картоплі, особливо нижню частину листя, адже там можуть бути не тільки самки, а й вже відкладені яйця або личинки. Зібраних жуків помістити в ємність (відро) з розчином солі кухонної або в гас. Можна висипати на тверду поверхню і розчавити.

Читайте також: Підживлюємо рослини за допомогою дріжджів

 

Другий метод - народні засоби від колорадського жука на картоплі. До нього відноситься обсипання кущів і листя. Для цього потрібна звичайна деревна зола, яка вбиває як дорослих шкідників, так і їх личинок. Обсипати і обробляти картоплю від колорадського жука золою бажано рано вранці або після дощу, завдяки цьому попіл залишиться на листках картоплі. Можна посипати і між рядами. Дану процедуру проводять раз на два тижні. Можна також посипати кукурудзяним борошном.

Третій варіант знищення - обприскування рослин настоями, які готуються самостійно з трав, листя та інші природних речовин.

Настоянки з цибулиння, березової кори, конопель, тополиного листя настоюють 10-12 днів без кип'ятіння.

Гірчиця і оцет можуть ідеально підійти для боротьби з колорадським жуком. У десяти літрах розмішати сто грам оцту і 250 грам гірчичного порошку.

Обприскувати краще в суху погоду, у вечірній час, щоб не втратити ефект відварів і настоянок.

Читайте також: Шкідники редису і як з ними боротися

 

Четвертий метод - профілактична обробка картоплі від жука, вона ж і найприємніша. Це посадка квітів, які мають різкий запах перед овочами, який не дозволить жукам перелітати через них. До таких рослин відносяться коноплі, пижмо, хрін, фіалка нічна, календула, часник, цибуля та інші. Даний спосіб хороший не тільки для боротьби зі шкідником, але і для прикраси городу або дачі.

Часник, звичайно, не додасть краси, але зате жуки його бояться, просто потрібно увіткнути його зубчики між кущів. Або приготувати настій. Двісті грам подрібненого часнику заливають відром води і дають постояти добу. Потім додають 50 грам господарського мила і розмішують, після обприскують потрібну ділянку.