Редис - смачний і корисний овоч. Коренеплоди мають гострий смак, що обумовлено вмістом гірчичного масла в рослині. Редис буває однорічний і дворічний, різної форми: округла, плоска і довгаста, а за кольорами - білий, рожевий, червоний, жовтий і фіолетовий. В їжу використовують як коренеплоди, так і листя.

 Редис любить високу вологість, світло і прохолоду. Поливати розсаду треба через 1-2 дня, а коли вона підросте, прорідити, щоб відстань між рослинами була не менше 4-5 см.

Боремося зі шкідниками.

Редис можуть пошкоджувати такі шкідники: підземні частини рослини - личинки капустяної мухи, личинки жуків-коваликів; листя - хрестоцвіті блішки, капустяна міль, капустяна совка, хрестоцвіті клопи. Проти них існують різноманітні методи боротьби.

Читайте також: Вирощування та догляд за капустою: як отримати гарний врожай

Личинки капустяної мухи

Власне сама капустяна муха дуже схожа на кімнатну муху, вона відкладає яйця в грунт, близько стебла рослини. На дозрівання личинки йде три тижні. І це дуже важливий час, коли треба боротися всіма силами, інакше з'явиться друге покоління, а там і третє. Відроджені личинки, відразу залазять в стебла і коренеплоди. Зовні личинка виглядає як безногий, білий черв'як, 8 мм.

Методи боротьби: для початку треба знищити яйця відкладеної личинки капустяної мухи - прибрати землю від кореневої шийки рослин і підсипати замість неї свіжої землі. Це необхідно робити кожен раз, коли самки відкладають яйця. А потім застосувати засоби хімічного захисту.

Личинка жука-Щелкунов (дротяники)

Цей жук по-особливому видає клацання під час стрибка, звідси і назва - щелкун. Сам жук рослині не шкодить, а ось личинка - так. Тіло личинки довге, тверде, з трьома парами коротких ніг, довжиною 10-25 мм, жовтого або світло-коричневого кольору. Жук має довге тіло 6-10 мм, різного забарвлення. Личинки виїдають у розсади верхні молоді корінці, а також молоді коренеплоди, утворюючи ходи.

Читайте також: Як вибрати овочі та фрукти без хімії

Методи боротьби: обробіть грунт сульфатом амонію (25 г на 1м2), це поліпшить харчування рослини і знешкодить дротяники. І ще, дротяники не переносять бобові, тому висаджуйте розсаду в тих місцях, де раніше ріс горох або квасоля.

Капустяна совка

Зимує в грунті, в стадії лялечки. Її метелики першого покоління літають з травня по червень, а другого з липня по середину вересня. Гусениці - зеленого кольору живуть групами і вигризають м'якоть, на якому відродилися.

Методи боротьби: з хімічних препаратів існує дуже великий вибір.

Хрестоцвіті клопи

Дорослі особини мають різноманітне забарвлення, що відрізняється в залежності від виду клопа. Довжина тіла від 5 до 10мм. Самка клопа, на початку літа, відкладає яйця і вже через два тижні з'являються личинки. Вони проколюють шкірочку і випивають сік. Клоп виділяє слину, в якій містяться ферменти, пошкоджений лист жовтіє і надалі гине. Якщо влітку посуха, то шкода посилюється.

Методи боротьби: для попередження масової появи клопів, регулярно прополювати бур'яни.

Хрестоцвіті блішки

Злісний шкідник всіх хрестоцвітих. Хрестоцвіті блішки - це мікроскопічний жучок з опуклою спинкою і товстими задніми лапками, забарвлення найрізноманітніше - синя, зелена, чорна, коричнева, буває смугаста. Особливість даного типу - висока стрибучість, що дозволяє захопити велику територію для знищення врожаю. Важливо захистити перші сходи, тому що блошка поїдає перші листочки і цим гальмує ріст рослини. Не рекомендується застосовувати хімічні речовини, тому що коренеплоди формуються в короткий термін і вбирають все з навколишнього середовища.

Методи боротьби: обприскуйте розчином оцту, зольним або тютюновим розчином - це приносить видимий ефект. Компоненти змішайте в рівних пропорціях до отримання обсягу 1л, потім розбавте трьома літрами окропу, суміш настоюється 48 годин, після чого перемішайте з трьома столовими ложками рідкого мила і обприскуйте, бажано у вечірній час.

Капустяна міль

Це дрібний метелик темно-бурого кольору. Гусениця, яка має забарвлення від зеленого до темно-коричневого, вгризається в м'якоть листа і прокладає в середині короткі міні ходи, потім, відкрито, не ховаючись, виїдає м'якуш маленькими ділянками, причому дуже акуратно, не зачіпаючи шкірку листа з зовнішньої сторони. Пошкоджене листя гине. Протягом усього літа розвивається 3-4 покоління капустяної молі.

Методи боротьби: для знищення гусениць молі, можна обприскати рослину робочим розчином різних препаратів.

Загальні рекомендації по боротьбі з шкідниками.

В природі кожна жива істота є їжею для іншої істоти. Цей принцип можна використовувати в природному овочівництві для боротьби зі шкідниками на городі. Для цього треба зовсім небагато - вирощувати урожай в місцях, що не піддаються обприскуванню хімічними препаратами, що залучають корисних комах медоносних рослин - люцерну, петрушку, коріандр, морква, мелісу, лаванду та інші. Корисні комахи - златоглазка, трихограмма, жужелиці, сонечко та інші. Зберігаючи і залучаючи корисних комах на територію городу, можна і потрібно вчитися обходитися без застосування хімії. Це все в наших інтересах. А від нас з вами потрібно зовсім трохи - не заважати природі.