У своєму новому "цікавому" положенні жінки часто відчувають біль, який раніше не відчували. До нього треба бути уважною, оскільки на ранніх термінах існують ймовірності самоаборту, якщо мова йде про біль внизу живота. Що ще може стати причиною болю? Як поводитися при появі таких симптомів? Давайте розбиратися.

Гормональна перебудова.

Звичайна норма або сигнали про серйозні порушення? І те, і інше може бути причиною болю внизу живота.

Зазвичай гормональні зміни на ранніх термінах вагітності і є поясненням появи болю. У таких випадках вони не дуже сильні, носять періодичний, а не затяжний характер. Як правило, через місяць-два вони самі по собі зникають. Якщо до вагітності місячні у жінки проходили дуже болісно, то і в період вагітності вона може відчувати тягнучі болі на ранніх термінах. Ще одна проста причина появи болю внизу живота - здуття, яке є типовим для вагітних. Щоб воно не виникало, слід підкоригувати свій раціон харчування.



pic

Завмерла вагітність.

Якщо болі супроводжуються ще й кров'яними виділеннями, нудотою, блювотою і підвищенням температури, то, можливо, мова йде про самоаборт. До речі, за деякий час до цього вагітна може перестати відчувати перші ознаки вагітності. Наприклад, зникає токсикоз, груди стають м'якими, а в сечі вже не діагностується присутність хоріонічного гонадотропіну. Тобто, біль в цьому випадку може сигналізувати про загибель ембріона. Зазвичай такий плід з оболонками виходить через деякий час з матки. Але в нашій країні прийнято після цього робити чистку порожнини матки для профілактики запалень. Буває, що ембріон ще вдається врятувати, якщо жінку якнайскоріше госпіталізувати.

Позаматкова вагітність.

Головною ознакою позаматкової вагітності є болі внизу живота у вагітної. Ще вони можуть супроводжуватися мажучими виділеннями. При цьому на УЗД не видно плодового яйця. Традиційно позаматкова вагітність лікується хірургічним шляхом, тобто видаленням маткової труби з плодовим яйцем. Після цього не рекомендується вагітніти протягом 3 місяців.



pic

Хвороби і патології.

Дуже часто у вагітних виникають хвороби сечовидільної системи. Наприклад, запалення сечового міхура (цистит). Це більш характерно у другому і третьому триместрі. Але нерідко цистит плутають з частими сечовипусканнями вагітних. Цистит супроводжується відчуттям наповненого сечового міхура. При цьому самі сечовипускання мають хворобливий характер. Лікується це захворювання антибіотиками, які призначає уролог. А ось профілактикою цього поширеного захворювання є дотримання інтимної гігієни, лікування кандидозу і теплий одяг по сезону. Не переохолоджуйтеся - і цистит вам не загрожує. Пієлонефрит теж може стати причиною болю внизу живота. Крім цього він супроводжується набряками на обличчі, тілі. Вагітних з пієлонефритом завжди відносять до групи ризику. Лікують його теж антибіотиками в стаціонарі. При цьому жінкам радять лежати на протилежному хворій нирці боці і багато пити. Банальний апендицит теж може стати причиною болю. Але в цьому випадку біль виникає в правому боці і локалізується по всьому животі. Тут без термінової операції не обійтися. Роблять її з безпечним наркозом.

Кишкова непрохідність вагітної жінки теж може призвести до хірургічного втручання. Але при ній, крім болю в животі, жінку нудить, тягне на блювоту, а випорожнення відсутні. А ще при вагітності змінюється центр ваги живота і провокує не те щоб біль, а дискомфорт. Якщо ж у вагітної жінки в один і той же час тягне поперек і болить живіт, то до лікаря потрібно звернутися негайно. Дуже важливо стежити за характером болю, тобто за інтенсивністю і періодичністю. Якщо біль гострий і переймоподібний, то відразу ж звертайтеся до свого гінеколога. Але робити це потрібно спокійно, без паніки і нервів!

Здоров'я вам і оптимізму!