“Настала пора боротися зі зморшками, а прищі ще й досі не покидають шкіру”, так зазвичай сміються дівчата (іноді крізь сльози), які мають проблемну шкіру. Хоча появу акне вважають проблемою підлітків, але дуже часто вугровий висип з’являється у дорослих. Однією з причин може бути життєдіяльність кліща залозника (вугрової залозниці), про наявність якого можна дізнатися завдяки певному аналізу.

Сам кліщ демодекс (з лат. Demodex), за статистикою, живе у кожної другої дорослої людини на ділянках з підвищеним виділенням шкірного сала. Але не в усіх людей демодекс викликає проблеми. Він може мирно існувати на шкірі, доки не настануть сприятливі умови для його розмноження.

Сам кліщ не викликає прищі, проте при зниженому імунітеті, порушеннях обміну речовин і стресах він активно розмножується, виділяючи шкідливі продукти своєї життєдіяльності. Саме такі токсичні продукти життєдіяльності паразита викликають алергічні реакції на шкірі, свербіж, почервоніння, набряк. Як наслідок, виникає запалення шкіри та з'являються прищі (акне).

Демодекоз зазвичай вражає лише шкіру обличчя. Улюблена локалізація кліща – щоки, лоб, підборіддя, шкіра навколо губ, область надбрівних дуг, носогубні складки, а також повіки й зовнішній слуховий прохід. Кліщ не проникає у внутрішні органи.

Важливо діагностувати захворювання на початковій стадії, для чого використовується аналіз на демодекс. Досліджується мікроскопічно біоматеріал, а саме – зішкріб зі шкіри, брови, вії.

Симптоми демодекозу

Демодекоз починається з незначного почервоніння з невеликим лущенням, що супроводжується свербежем, який посилюється у нічний час. Свербіж призводить до того, що осередки розчісуються, на їхньому місці утворюються кірки, приєднується ураження волосяного фолікула. 

Характерними для демодекозу є прояви вугрового висипання, виразки з великою кількістю гною (коли приєднується інфекція), які іноді зливаються у великі конгломерати. Вугровий висип з'являється через закупорку просвіту вивідної протоки сальної залози.

Зверніть увагу! За кілька діб до аналізу уражені ділянки не можна обробляти мазями, кремами й іншими препаратами. За добу до дослідження місце взяття матеріалу не можна мочити. Вранці напередодні аналізу не проводяться гігієнічні процедури.

Подальший розвиток хвороби характеризується деформацією шкіри: відбувається її потовщення, утворюється шар грубої товстої тканини, що нагадує рубці. Виникає відчуття стягування, знижуються еластичність і м'якість шкіри. При запущених формах хвороби шкіра змінює колір, іноді набуваючи жовтувато-коричневого кольору або сірий відтінку. Обличчя ніби опухає і нагадує маску, висипання (вугри) на шкірі перетворюються на виразки та нариви з серозними чи кров'яно-гнійними кірками. Після загоєння запальних елементів можуть залишатися ділянки пігментації та рубці.

Кліщ “харчується” шкірним салом, клітинами шкіри та гормонами. Свербіж стає більш інтенсивним у вечірній та нічний час, бо у цей період кліщі максимально активізуються. Ці паразити не люблять сонце, денне світло.

Причини розмноження кліща демодекса

“Пусковий механізм” розмноження кліща, а отже й розвитку захворювання – насамперед чинники гіперпродукції шкірного сала:

  • гормональний дисбаланс;
  • тривалий стрес;
  • порушення роботи сальних залоз;
  • захворювання ШКТ;
  • захворювання печінки;
  • порушення імунної системи;
  • захворювання ендокринної системи;
  • тривале застосування препаратів, що порушують мікрофлору шкіри;
  • безконтрольне самолікування гормональними засобами;
  • неправильне харчування, вживання алкоголю і багато цукру;
  • часті відвідування лазень і саун.

Цікавий факт: на сухій шкірі демодекс не живе. Загострення є сезонним – восени та навесні.

Як позбутися кліща та акне?

Важливо пам'ятати, що лікувати демодекоз має лікар-дерматолог. Спершу проводиться лабораторна та інструментальна діагностика.

Лікування цього дерматологічного захворювання непросте – у середньому на одужання потрібно приблизно від 2 до 6 місяців. У терапії поєднуються місцеві та системні засоби. Можуть бути призначені консультації гастроентеролога та імунолога.

Окрім прийому ліків, важливо зміцнювати імунну систему, дотримуватися дієти без вмісту алкоголю та цукру. Слід підтримувати ретельну гігієну обличчя та постільної білизни, за можливості не використовувати декоративну косметику та застосовувати лікувальні косметичні засоби. Дерматолог може призначити також апаратні косметологічні процедури.

Лікарі рекомендують вживати продукти, багаті на фітоестрогени: червоний виноград, сливи, сою та нут, насіння льону, висівки.

Акне лікується за умови трьох факторів: правильної діагностики причини, якісного професійно сформованого курсу лікування та старанного й сумлінного дотримання рекомендацій пацієнтом. Здоров'я шкіри – у наших руках! До речі, завжди мийте їх перед тим, як торкатись обличчя та очей.