Психіатричну лікарню в Острозі оптимізовують. Скорочують працівників і зменшують кількість пацієнтів. А все через недофінансування з національної служби здоров'я України. Куди подінуть психічно хворих та скільки медперсоналу покине заклад, дивіться у сюжеті.

Це Ігор, йому 42 роки. Просить не показувати обличчя. Лікується в Острозькій психіатричній лікарні від алкогольної залежності.

А це Любов. Жінка все життя пропрацювала у медицині. Після смерті сина каже, у неї настала жахлива депресія. Самотужки впоратись не змогла. Тепер щомісяця лікується у психлікарні.

А це вже інший корпус закладу. Грати на вікнах і десятки чоловіків у дворі. У цьому приміщенні психічно хворі пацієнти згідно з рішенням суду перебувають на примусовому лікуванні. Крім них, алко та наркозалежні пацієнти.

У лікарні нині перебуває 300 пацієнтів. Медики кажуть, психічні хвороби молодшають. Депресії, шизофренії, люди з алко-нарко та ігровими залежностями, суїцидальні хворі. Після лікування пацієнтів виписують, а інші поступають. Щоправда заклад зіштовхнувся з проблемою недофінансування.

Недофінансовує заклад Національна служба здоров'я України. Причин цьому декілька.

Тому вирішили заклад оптимізувати. У першу чергу скоротити працівників. На початку року їх було 340, на 1 жовтня має стати 270. Втрачати роботу не хоче ніхто.

Аргументують - скорочувати штат вже й так не має куди.

Щоправда поменшає і пацієнтів. Когось лишать у психлікарні, частину перенаправлять в інтернати, а ще когось випишуть додому. Медики кажуть, це неприпустимо. Бо деякі хворі, без лікування, становлять небезпеку для суспільства.

Покидати стіни психлікарні пацієнти не хочуть. Їх настрої насторожують.

Кардинальних дій з психлікарнею в Острозі поки не вчинятимуть. Про закриття чи об'єднання мова не йде, кажуть у Департаменті цивільного захисту та охорони здоров'я. Але оптимізації все ж не уникнути. З 9 відділень, лишать 5. Піде частина працівників.

Водночас звернуться в НСЗУ. Щоб там підняли тарифи для фінансування психіатричних закладів. Також проситимуть грошей і у депутатів Рівненської обласної ради, аби скоротити заборгованість психлікарні і погасити борги по заплаті у працівників. 

Читайте також: Не вкладаються у терміни, але можуть отримати 50 мільйонів: як триває реконструкція "Авангарду" у Рівному (ВІДЕО)