«Я - історія» - це історико-гастрономічний відеоблог, в якому, використовуючи автентичні знаряддя, достовірні інгредієнти та сучасні знання, історик та шеф-кухар через кулінарію оживляють історію – передають смак того часу, в прямому і переносному сенсі – смак історії.

«Смак історії» – сама концепція і суть котру ми вкладаємо, означає, що ми ні в якому разі не готуємо кулінарний демонстраційний майстер клас, ні; ми подаємо смак історії, пояснюємо чому саме ці продукти, чим обумовлений вибір, які були чинники, що впливали на побут населення та умови їх постачання, як їх готували, використовуючи тогочасний інвентар та приладдя, з сучасного в нас тільки знання – і цей синтез історії та кулінарії дозволить помандрувати часом на різних рівнях сприйняття.

Концепт власне кулінарного аспекту дуже простий – використовуючи автентичне знаряддя та сучасні знання, відтворити страви того чи іншого часу. Використовуємо лише ті кухонні прилади, що відповідають часу, саме тому і опинились в музеї. Згодом дійшли до концепції, котру маємо сьогодні і розвиваємо далі.

- У першому відео - нарізка кадрів з тестової проробки, адже ми мали як працює піч, знати як витримає процес майже сторічний баняк, чи протопиться внутрішній свинячий жир, яким вийде смалець та шкварки з нього, а також наша оптимізована фритюрниця, якою буде перетерта на старовинних жорнах мука з жолудів та який він, жолудевий хліб, яким прожаряться карасі та жаби в топленому жирі, як пропечеться капуста на вуглях у пічці, і трошки авторських ноток з дотриманням правил автентичності – все це страви часів української лісової армії, і місце в котрому ми це робили – саме приміщення Здолбунівського районного історико-краєзнавчого музею пронизане історією тих часів, - розповів "зв'язковий історії" Руслан Плясуля.

Читайте також: Рівне нщина візьме участь у Національному проєкті «Бортництво Полісся»