Щорічно в Україні 29 серпня відзначається важливе церковне свято - Горіховий Спас. Це Третій за рахунком Спас (Горіховий або Хлібний), який завершує цикл свят в серпні, а також знаменує завершення Успенського посту.

 Традиції та заборони свята

Вважається, що на Горіховий Спас не можна просто ходити на ринок або ярмарок, нічого не купуючи. Якщо вже пішли дивитися на товар, значить потрібно обов'язково що-небудь купити, а інакше на вас чекає бідність весь рік.
 
У цей день потрібно здійснювати обдумані покупки, купувати корисні речі, а не дрібнички. У число обов'язкових покупок у наших предків входило полотно. З нього дитині шили одяг, щоб захистити її від хвороб і нещастя.
 
Освячувати в Третій Спас прийнято не тільки горіхи, але і колодязі.
 
 
Під час застілля, пов'язаного з Горіховим Спасом, не забудьте поставити на стіл випечений хліб з борошна нового посіву.
 
Кожен повинен  знати, що категорично заборонено робити на Третій Спас, щоб не накликати на себе біду.
Не можна сваритися, бажати комусь зла; вважається, що весь негатив, джерелом якого стане людина на Третій Спас, повернеться до неї в найближчому майбутньому.
 
На Третій Спас не можна відмовляти в їжі нужденним і тим, хто не може сам відправитися до церкви, щоб освятити продукти.
 
Небажано відмовлятися від роботи в полі або на землі, з давніх часів саме в цей день збирали хлібний урожай.
 
 
Наші предки вважали, що в цей день не слід ходити в ліс без захисного амулета, оскільки там на Хлібний Спас прокидається нечисть.
 
Що потрібно святити в церкві на Горіховий Спас?
 
У народі Третій Спас називають днем подяки Господу, тому прийнято дякувати Всевишньому за хліб і освячувати його в храмі. Крім нього дозволяється приносити на освячення горіхи і пироги з горіхами.