Наші бабусі та прабабусі лікарські трави і рослини дуже цінували і їх намагалися берегти. Але з часом про лікарські та пряні трави люди почали забувати. Адже зараз набагато стало простіше.

 Так, раніше не було аптек, в яких можна було запросто купити таблетку від головного болю і не було інтернету, в якому за кілька секунд, можна подивитися - яка таблетка діє швидше і краще. В результаті лікарські трави і рослини практично зникли з ужитку, а їх використання в народній медицині і повсякденному житті звівся до мінімуму.

Посадити пряні і лікарські трави і рослини можна у себе вдома на підвіконні в квітковому горщику. Погодьтеся, це дуже стильно і незвично - замість всім набридлих фікусів у вас росте меліса або майоран, а, може навіть, і валеріана або тархун.
 
Адже вони не вимагають ніякого складного догляду, і по суті своїй дуже невибагливі (хоча, звичайно ж, не можна забувати про полив).
 
Найскладніше - це навіть не посадити їх, а вибрати, яка ж рослина вам до душі. Адже пряних трав безліч, і у кожної свої особливості.
 
 
Наприклад, всім відомий розмарин. Він знаменитий в основному тим, що надає їдкий і колючий смак м'ясним стравам. Але майже нікому не відомо, що ця дивовижна рослина також рятує від глибокого стресу. Адже розмарин застосовується в народній медицині.
 
Не дарма монарду цитрусових так назвали. Її яскраві квітки пахнуть цитрусовими фруктами. А вже листя використовуються як приправа до різних страв.
 
Алоє
 
Як правило, з його листя отримують два корисних продукти ? сік і гель. Перший частіше використовують в медицині, другий ? в косметології. Сік алоє містить корисні мікроелементи: марганець, мідь, калій, натрій, сірка, фосфор, хлор, бром, ванадій, залізо, йод, срібло, фтор, кремній, цинк та багато інших.
 
Женьшень
 
Найкорисніша частина женьшеню дійсно корінь, за формою схожий на маленьку людську фігурку (у зв'язку з цим женьшень іноді перекладають з китайського як «людина-корінь»).
 
Елеутерокок
 
Його часто застосовують при перевтомі як тонізуючий засіб.
 
Мати-й-мачуха
 
ЇЇ основна корисна властивість ? лікування кашлю та інших бронхолітичних захворювань. Мати-й-мачуха містить алкалоїди, що володіють антибактеріальною дією, та інулін, що підвищує якість засвоєння їжі і покращує травлення.
 
Шавлія
 
Для лікування використовують, в основному, листя шавлії: з них готують відвари, настоянки, масла і мазі. У свіжому вигляді листя шавлії застосовуються тільки зовнішньо. У листі містяться вітаміни, фітонциди, ефірні масла, алкалоїди, флавоноїди, органічні кислоти, смолисті і дубильні речовини, природні антиоксиданти.
 
Кропива
 
У складі кропиви є каротин (його там більше, ніж у моркві і щавлі), аскорбінова кислота, кальцій, магній, калій, нікель, натрій, мідь, титан, марганець, бор, йод, фосфор, залізо, а також вітаміни A, B1 , B2 і PP, а за вмістом вітаміну C, кропива перевершує навіть лимон. Кропиву часто використовують для приготування різних відварів в медичних цілях, але її листя також можуть істотно скрасити смак багатьох супів в кулінарії.
 
Так можна створити у себе на ділянці справжній лікарський город - живу домашню аптечку з лікарськими травами і рослинами.