У перші дні травня у світі відзначають Міжнародний день робітників, або День праці, проте у різних країнах свої звичаї святкування.

Свято відзначається в 142 країнах світу.

У деяких країнах День праці відзначають в інший час - до них відносяться, наприклад, США і Японія. Більш ніж у 80 країнах (включаючи Індію) День праці не відзначається.

Історія свята

1 травня 1886 року американські робітники організували страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією.

У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про виступ робітників Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції і деяких інших країнах. Довгий час дата 1 травня була символом революції та непримиренної класової боротьби.

Також існувало таке поняття, як "майовка". З 1917 року так називали нелегальні зібрання революційно налаштованих робітників, які зазвичай влаштовувались за містом. Перша майовка в Україні відбулась 1890 року у Львові. Біля міської ратуші зібрались 4 тисячі робітників, які вимагали 8-годинний робочий день, заборонити використання дитячої праці та нічної праці жінок. Сьогодні "майовкою" називають дні травневих свят, коли люди зазвичай влаштовують гуляння на природі.

Однак, є свідчення, що це свято має і більш давню історію. Колись давно італійці поклонялися богині родючості та землі Майї, тому і назвали останній місяць весни на її честь. А перший його день був святковим, щоби весняна польова праця не була даремною. Такі щорічні гуляння поширились Європою. Однак із розповсюдженням християнства церква почала боротись з такими язичницькими звичаями. "Переродження" свята в сучасному розумінні відбулось вже у 19 ст.

А у середньовічній Німеччині в цей день відбувалась Вальпургієва ніч. Люди вірили, що саме в цю ніч різна нечисть влаштовує шабаші. Щоби вберегти себе від відьом та нечистої сили, люди розпалювали багаття і співали всю ніч пісень.

Окрім цього, різні країни мають різні традиції, а отже і святкують 1 травня по-різному: жителі Казахстану відзначають День єдності народу, литовці - День матері, корейці – день народження Будди, французи – День конвалій, канадійці – день ховрашка, мешканці Гавайських островів – свято гавайських танців. Жителі Сицилії своєю чергою вважають, що зібрані на 1 травня ромашки обов'язково принесуть щастя, а у Голландії на травневі свята проходить найбільший у світі фестиваль тюльпанів.

Отож, не важливо як ви називаєте цей день - головне, використайте ці вихідні з користю – побудьте з сім’єю, зустріньтеся з друзями, відвідайте родичів чи просто прогуляйтеся на свіжому повітрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Трійця 2018 в Україні: дата свята та історія

Які свята рівняни вважають найважливішими?[Опитування]