Кухня, без перебільшення, - найголовніше місце в будинку. Тут збираються всією сім'єю, обговорюють справи і плани, готують кулінарні шедеври. Тож не дивно, що для кожної жінки це - святая святих. Щоб кухня радувала вас довгі роки і дарувала відчуття затишку і комфорту, її потрібно правильно вибрати. Отож, на що варто звернути увагу.

Плануємо правильно

Насамперед прорахуйте розміри своєї кухні, обміркуйте комплектацію. Пам'ятайте, що меблі повинні займати не більше 1/5 площі. Сам простір варто розбити на три зони: готування, зберігання та мийку.

Для квадратних приміщень підійде L-подібне планування. Вона дозволяє вільно пересуватися навіть двом господарочкам і розділяє кухонний простір.



pic Форма приміщення та планування кухні:

П-образна кухня підійде для просторих площ. Тут можна розмістити достатню кількість техніки і шаф.

Лінійна кухня - відмінний вибір для маленьких просторів.

Острівні і півострівні кухні ідеально впишуться в приміщення площею не менше 20 кв.м. Перші передбачають винесення столу з плитою або мийкою в середину кімнати, по-друге, акцент робиться на барну стійку.

Ну а дворядні кухні допоможуть максимально ефективно використовувати витягнутий простір. Мінус лише в тому, що обідня зона тут буде виражена не чітко.

До речі, щоб кухня радувала вас зручністю, зони зберігання, приготування і миття повинні бути один від одного на відстані не більше двох витягнутих рук.

pic

Кращі матеріали для кухні

Кращі кухні виготовляють з натурального дерева – такі гарнітури не деформуються через вологість, вони міцні і стійкі і розраховані на дуже довгий термін служби. Сучасні кухонні меблі виготовляються з деревини, обробленої спеціальним водовідштовхувальним складом.

Мультиплекс – більш бюджетна альтернатива натуральному дереву. Це матеріал, що складається з тонких смужок деревини різних порід, проклеєних в декількох напрямках. Мультиплекс також стійкий до вологи, пари і високих температур. Це сучасний екологічний матеріал, мало чим поступається масиву дерева.

pic МДФ помітно дешевше, ніж дерево і мультиплекс, однак і цей матеріал вважається досить підходящим. МДФ недорогий, практичний і довговічний. Цей матеріал являє собою спресовану під високим тиском найменшу деревну стружку.

І, нарешті, найдешевший варіант – ДСП, багато в чому схожий на МДФ, але менш довговічний і екологічний. Низькоякісні ДСП можуть розмокати в місцях зрізів і стиків, деформуватися від вологи, проте сучасні зразки позбавлені таких недоліків.



pic Важливий елемент кожної кухні - стільниця. Її товщина на робочих поверхнях повинна бути 6-10 см, обідньому столі - від 4 см.

Довго прослужить стільниця з натурального каменю - граніту або мармуру. Є й мінуси: коштувати вона буде чималих грошей, від взаємодії з продуктами може поміняти колір і відповість вам сколами на сильні удари.

Більш практичний штучний камінь. Він дозволить зімітувати будь-які породи і створити ідеально гладку поверхню.

У два рази дешевше кам'яних сталеві стільниці. Вони не бояться вологи і тепла, легко чистяться, але впишуться не в усі інтер'єрні рішення.



pic Фурнітура – це дрібна, але при цьому досить помітна і важлива складова вигляду кухні. Часом проста заміна ручок повністю перетворює кухонний інтер’єр. Як і всі деталі кухонна гарнітура, ручки повинні бути одночасно красивими і зручними.

А що ж щодо колірного рішення? І психологи, і дизайнери згодні з тим, що колір має великий вплив на наш настрій і навіть самопочуття. Доведено, що червоний і оранжевий кольори підвищують апетит, а синій і зелений змушують нас їсти менше. М’які відтінки зеленого – фісташка і м’ятний – сприятливо впливають на травлення і заспокоюють. Холодний коричневий, глухий чорний і темно-сірий – самі невідповідні кольори для кухні, вони підсвідомо пригнічують.

У великих кухнях не варто використовувати холодні відтінки – інакше приміщення теж буде здаватися холодним і нагадувати лікарняний харчоблок, а не серце будинку. Темні тони візуально зменшують приміщення, тому вони гарні для просторих кухонь і протипоказані для маленьких.

Освітлення також впливає на вибір кольору – якщо приміщення темне, слід віддати перевагу теплим і світлим кольорам – бежевому, персиковому, жовтому, помаранчевому і пісочному. У світлих кухнях добре виглядають пастельні відтінки і білий колір з яскравими акцентами.

НЕ ЗАБУДЬТЕ ПРОЧИТАТИ:

Чи варто обирати енергозберігаючі лампи для будинку?

Як оформити інтер'єр в одному кольорі: 7 головних порад