Нічого не відбувається в нашому організмі просто так. І явище токсикозу при вагітності не виключення. Виявляється, ранішнє нездужання, нудота і блювання - це захисна реакція.

Зазвичай, найбільше вагітним нудота допікає уранці. Протягом дня токсикоз вщухає, або й взагалі зникає. У більшості жінок уже на четвертому місяці вагітності немає і сліду від не найприємніших відчуттів. Але інколи вони зберігаються протягом усієї вагітності.

Пояснити причини ранкового блювання чи нудоти вчені поки не можуть. Однак нещодавні дослідження експертів з Національного інституту дитячого здоров'я і людського розвитку показали, що це захист плода від токсинів і хвороботворних організмів, що містяться в продуктах харчування і напоях.

Зокрема під час дослідження вони оцінили ці симптоми з ранніх термінів вагітності, одразу після зачаття. Вчені виявили зв'язок між нудотою і блюванням більш низьким ризиком викидня. При цьому експерти проаналізували стан здоров'я 797 вагітних жінок, у 188 з яких стався викидень. До восьмого тижня вагітності 57,3% жінок відчували нудоту, а 26,6% - нудоту з блюванням.

За даними дослідників, жінки, які відчувають ранкове нездужання, на 50-75% рідше стикаються з загрозою викидня, в порівнянні з тими, хто з цими симптомами під час вагітності не знайомий.