Похвалитися заповітними 120/80 може далеко не кожен. Сучасний ритм життя змушує людей працювати більше, приділяючи набагато менше часу своєму здоров'ю. Це призводить до частих проблем з серцево-судинною системою.

Особливо багато пацієнтів з високим артеріальним тиском. Але кожен раз, коли він підвищується, що не побіжиш до лікаря, а пити таблетки пачками - це теж не вихід. У багатьох випадках організм просто звикає до медикаментів і перестає реагувати на них, тобто очікуваний результат не виходить. Але є варіанти, які допоможуть знизити тиск без таблеток і інших ліків.

Ті, хто відчуває на собі напади високого артеріального тиску, повинні знати кілька простих прийомів, які можуть знизити його на кілька пунктів, а іноді навіть привести в норму без ліків. Головні з них такі:

- Масаж. Його можна зробити самому, але краще, якщо хтось допоможе. Масажними рухами, що розтирають варто пройти комірні зони шиї, голови, грудної клітки, живота. Допомагає знизити артеріальний тиск також масаж в області лопаток, а також плечового пояса. Проробивши його, варто трохи полежати і відпочити.

- Несильний потік гарячої води. Застосування цього методу досить просте. Досить направляти її на потилицю протягом 5-7 хвилин.

- Яблучний оцет. Шматки матерії, змочені в ньому, потрібно прикладати до ступень. Така примочка починає діяти швидко, вже на протязі 10-15 хвилин, і без всяких ліків.

- Ванночка для рук з гарячої води. Для отримання очікуваного результату кисті рук потрібно потримати в ній 10-15 хвилин, після чого показники тонометра почнуть знижуватися.

- Контрастні ванночки для ніг. Перемінне занурення стоп спочатку в холодну, а потім в гарячу воду на 2-3 хвилини сприятливо впливають на тиск. Закінчити цю процедуру необхідно через 20 хвилин холодною водою.

- Рецепт: 200 -250 мл мінеральної води, 1/2 лимона і ложка меду. Потрібно змішати ці компоненти і випити залпом. Дія відчується через 20-30 хвилин.

- Затримка дихання. Проробляти це треба на видиху на 8-10 рахунків протягом 2-3 хвилин. Дієвий метод при різких скачках, так як діє швидко.

- Перебування на свіжому повітрі. Прогулянка допоможе знизити тиск на кілька пунктів протягом півгодини. Якщо вийти на вулицю немає можливості, то обов'язково потрібно відкрити вікно.

Ці методи дуже прості і дієві, тому прийом таблеток може і не знадобитися.

Збори трав проти високого тиску

Незаперечним методом боротьби з підвищенням артеріального тиску є трави. Але до них теж варто підходити акуратно і обдумано. Найбільш часто, щоб заспокоїтися і знизити тиск, використовують такі лікарські трави і ягоди:

-пустирник;

-валеріана;

-календула;

-ягоди шипшини;

-глід.

Вже готові сухі збори зможете купити в фітоаптек. На упаковках засобів написано, як правильно готувати їх, щоб був результат.

Крім цього, можна додавати відвари трав у ванни. Такі, як меліса,м'ята, березове листя, прекрасно допоможуть і заспокоїтися, і знизити на кілька пунктів артеріальний тиск.

Джерело: zdorovia.com.ua/