Фото Дмитро Бартош
Популярними місцями для мандрівок є гори, моря та замки і палаци, які розташовані на території України. Однак не менш цікавими для відвідування є музеї під відкритим небом. А їх в нашій країні не мало. Пропонуємо до вашої уваги перелік скансенів, які розташовані у різних куточках нашої мальовничої України.

Музеї під відкритим небом дуже гарні й мальовничі. Окрім того тут можна побачити чимало тематичних дійств. Так звані скансени перенесуть вас у події, які відбувалися в українських селах  кілька сотень років тому. 

Тут відворюють старовинні зимові гуляння у святкових костюмах з використанням етнографічної атрибутики. Крім того, саме у музеях під відкритим небом можна побачити, які народні ремесла були популярні в стародавні часи на територіях України. 

 Церковно-етнографічний комплекс “Українське село” у селі Бузова

Фото Етнографічний комплекс

Музей під відкритим небом розташований на Київщині. Це унікальне та затишне місце, де вдалося поєднати культурний розвиток із тілесним відпочинком. 

Фото Етнографічний комплекс

На території знаходяться стародавні хатини в автентичному стилі. Також тут є дерев'яний храм, у якому у вихідні дні проводяться богослужіння. Ще на території "Українського села" проводять чимало майстер - класів з гончарства, ковальства, приготування кулішу, випікання хлібу, соломоплетіння, лялькарства та багато інших. 

 Скансен «Козацький хутір» у селі Стецівка

Етнографічний комплекс розташований в кількох кілометрах від Чигирина на Черкащині. Важливим експонатом музею є Миколаївська церква  кінця XVIII століття, яку перенесли сюди із села Драбівці. До складу  "Козацького хутора " входить й Музей млинарства. 

Фото Сергій Криниця

Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття у селі Крилос

Музей етнографії просто неба входить до складу Національного заповідника «Давній Галич». Він знаходиться на території давнього городища і знайомить відвідувачів з архітектурою і побутом жителів Прикарпаття кінця XVII – початку XX ст.

Хатинки відтворюють «мінісела» усіх регіонів Прикарпаття: Покуття, Гуцульщини, Бойківщини та Опілля. Всередині кожного житла є своєрідний музей з одягом, меблями, посудом відповідно до тієї місцевості, з якої привезли хату.

Музей історії сільського господарства на Волині у селі Рокині

Даний музей - це цілком реальне господарство. Працівники ночують у хатах, топлять піч, печуть хліб, доглядають худобу, обробляють посіви, косять сіно, пригощають гостей стравами української кухні.

Фото Palko Sergej

Кожен з відвідувачів музею може взяти сільськогосподарське знаряддя й попрацювати ним. Крмі того, на території музею проводять різноманітні свята та сільські ярмарки.

Закарпатський музей народної архітектури та побуту

Музей просто неба розташований у самому Ужгороді.  До його складу входять архітектурні пам'ятки  старовинного закарпатського села і зразки найдавніших і найбільш видів народного прикладного мистецтва.

Фото Людмила Шалаева

На території музею знаходяться зразки житла і садиб закарпатців низинних районів (долинян, румунів і угорців), а також — горян (бойків і гуцулів).

Фото Людмила Шалаева

На території розміщені садиби, житлові будівлі, церква, дзвіниця, школа, кузня, млин, корчма. У музеї зберігається понад 14 тисяч експонатів.

Чернівецький музей народної архітектури та побуту

Розташований на околиці міста Чернівці, поблизу Прута. Пам’ятку культурної спадщини було відкрито в липні 1986 року. Тут відтворено дві сільські вулиці, які включають п’ять селянських садиб, громадські та господарські споруди, а також церква, дзвіниця, примарія, корчма, кузня.

Фото Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту

Нині на територію музею з різних куточків області перевезено і встановлено 35 архітектурних об’єктів. Музей продовжує розбудовуватися і поповнюватися новими експонатами. 

Фото Чернівецький обласний музей народної архітектури та побуту

У фонді музею зібрано понад вісім тисяч етнографічних предметів, частина з них є унікальними. Серед них знаряддя праці, оригінальні речі домашнього вжитку, численні зразки чоловічого і жіночого одягу, килимів, рушників, поясів, прикрас, виробів з дерева, шкіри, лози та багато іншого.

Музей народної архітектури та побуту “Шевченківський гай”

Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького – один із найбільших музеїв просто неба у Європі. Тут відтворено понад 100 пам’яток народної архітектури. 

У музеї кожен зможе здійснити мандрівку у часі та обійти за кілька годин всю Західну Україну. Також відвідувачі мають унікальну можливість ознайомиться із особливостями етнографічних регіонів: Бойківщини, Лемківщини, Гуцульщини, Буковини, Покуття, Поділля, Закарпаття, Львівщини.

Фото vovsad.blogspot.com

Скансен розташований недалеко від центру Львова і є привабливими для гостей у будь-яку пору року.

Скансен “Мамаєва Слобода” у Києві

За сім кілометрів від Хрещатика  створено куточок української архітектури та побуту під назвою “Мамаєва Слобода”.

 Фото brown_ bear

Архітектурний ансамбль нараховує 98 об’єктів. У центрі музею розташована козацька церква в ім’я Покрова Пресвятої Богородиці із дзвіницею, подібні до тих, що вивищувались на Запорозькій Січі в часи Богдана-Зиновія Хмельницького.

Фото Ашатан

Також тут можна побачити старовинний вітряк, садиби титаря, козаків-джур, козацького старшини, коваля із кузнею, гончаря із гончарною майстернею, ворожки, шинок єврея-крамаря, а також пасіка та водяний млин.  

Переяслав-Хмельницький музей архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

Це перший в Україні музей просто неба. який почали створювати ще в 1964 році.  Переяславський музей, розташований за містом, на Татарській горі, інколи називають скансеном.

Фото Марія Верговська

На території є 13 тематичних музеїв, які є органічним продовженням музею-села. Тут можна ознайомитися із народною культурою, архітектурою та творчістю, звичаями та обрядами українців Середньої Наддніпрянщини.

Фото Антон Петрусь

В музеї можна побачити павільйони, в яких розкривають окремі теми з історії народного побуту, традицій, звичаїв та обрядів, народної творчості, землеробства, хлібопекарства, народного транспорту, розвитку науки та техніки.

Національний музей народної архітектури та побуту Пирогово

Скансен розташований на південній околиці Києва, у Голосіївському районі, поблизу місцевості Пирогів. Національний музей народної архітектури та побуту України є найбільшим музеєм просто неба Європи.

Автор Ашатан

Відомо, що на території розміщено понад 300 унікальних пам’яток народної архітектури, датованих XVI ? XX століттями. Архітектурний ансамбль музею охоплює всі регіони України: Середня Наддніпрянщина, Південь України, Слобожанщина, Полтавщина,Полісся, Карпати , Українське село 60-70-х р. ХХ століття.

Фото Дмитро Бартош

Пирогово - це неймовірна казка, де змішалися українські хати, широкі поля, тінисті стежки, млини, язичницькі кам'яні ідоли і чорні від часу православні церкви. 

Читайте також: десять неймовірних місць України, які варто відвідати рівненчанам