Катерини
7 грудня православна церква відзначає день пам'яті великомучениці Катерини. Жінки просять святу про благополуччя в родині, а неодружені дівчата ворожать на судженого. Про прикмети і традиції свята, що можна, а що не можна робити в День Катерини, читайте далі.

 Християнська великомучениця Катерина Олександрійська жила в кінці ІІІ століття нашої ери в Олександрії. Народилася дівчина в багатій родині, тому вона отримала прекрасну освіту. Її мати була таємною християнкою. Катерина була розумна, красива і знала собі ціну, тому майбутнього свого чоловіка бачила багатим і освіченим чоловіком. Вона не соромилася говорити про це і в підсумку коло її шанувальників звузилося, а претендентів на її руку і серце не залишилося.

Але одного разу їй приснився сон: до неї з'явилася Божа Матір та Ісус, який надів їй на праву руку обручку і сказав: «Не знай жениха земного».
 
Незабаром імператор Максиміан запропонував Катерині вийти за нього заміж з умовою, що вона принесе жертви поганським божествам. Дівчина відмовила імператору і залишилася вірна своїй вірі, за що і була страчена. Таким чином, християни стали почитати Катерину за стійкість її віри.
 
День святої Катерини святкують і православні, і католики, адже вона була канонізована ще задовго до поділу християн.

Як варто провести День Святої Катерини
 
Святу Катерину в народі завжди дуже шанували і вважали її заступницею юних дівчат, заміжніх і вагітних жінок. В молитвах до святої жінки просили благополуччя в родині, здоров'я дітям і великої взаємної любові. При цьому обов'язково запалювали по три воскових свічки.
 
7 грудня, в День Катерини, не радять виконувати важку фізичну роботу, а також потрібно утримуватися від веселощів, алкоголю і дотримуватися суворого посту. Вагітним же жінкам рекомендується відпочивати, щоб пологи пройшли швидко і легко.
 
У переддень свята неодружені хлопці дотримувалися строгого посту і молилися, щоб Бог послав їм добру дружину.
 
За переказами, улюблений колір Катерини був синій. «Порадуйте» святу, одягнувши синій одяг.
 
 
Найголовнішою традицією 7 грудня було ворожіння на судженого. Ось найпоширеніші:
 
Листочки під подушку. У ніч на 7 грудня дівчата під подушку клали листочки з різних дерев, кожен з яких позначав певного хлопця, але повинен бути серед них і "порожній" лист яблуні. Вранці, найменший хлопчик в родині повинен витягнути листок, якщо це лист яблуні - то сидіти ще довго в дівках, якщо ж інший лист - то дівчина вийде заміж за того, кого під цим листком загадала.
 
Підслухати долю. Увечері дівчата ходили під чужими вікнами і прислухалися до розмов, вважалося, що те, про що говорили господарі будинку, могло розповісти про долю, яка чекає дівчину. А ще дівчата слухали голоси тварин - кішки, собаки, коня, півнів. По голосу тварини вони визначали професію або характер свого судженого.
 
Побачити нареченого уві сні. Перед сном, 6 грудня, потрібно покласти під подушку шматочок хліба і вимовити: "Суджений-ряджений, приходь до мене поїсти". Після цього потрібно лягти спати і ні з ким не розмовляти. Постарайтеся запам'ятати свій сон, так як чоловік, який вам присниться і стане вашим судженим. Можливо, це відбудеться не в тому році, але його особу варто обов'язково запам'ятати.
 
Багатий чи ні. Щоб дізнатися, який достаток буде у майбутнього чоловіка, дівчата насипали в миску будь-яку крупу і кидали в неї прикраси: золоті, срібні, залізні. Яку прикрасу витягне - таке і подружнє життя очікує дівчину.
 
Водичка, водичка ... В день Катерини про швидке заміжжя може також розповісти вода. Налийте в миску води і вмивайтеся, якщо поверхня води швидко розгладилася, то бути швидкій зустрічі з судженим і весіллю, якщо ж вона ще довго заспокоюється, заміж ще не скоро.
 
Ім'я судженого. Увечері на Катерину дівчата вибігали з будинку і просили випадкового перехожого назвати чоловіче ім'я, яке ім'я назвуть - так і зватимуть судженого.
 
Ставили горщик з кашею на ганок, закликаючи свою долю.
 
Вишневу гілку ставили у воду і чекали до Дня Василя (14 січня): якщо на гілочці розпускалися бутони і з'являвся колір, то в майбутньому році дівчина повинна була вдало вийти заміж.
 
7 грудня: свято Катерини-санниці
 
У народній традиції 7 грудня ще називають святом Катерини-санниці. Цей день був відкриттям санних доріг. На санях каталися всі від малого до великого: діти - з гірки на невеликих санках, молодь і дорослі - на санях в кінських упряжках.
 
Що не можна робити в День Катерини
 
Катеринин день припадає на період Різдвяного посту, тому багато заборон пов'язані саме з ним.
 
Заборонено виконувати важку фізичну роботу і займатися рукоділлям.
 
Не можна веселитися і вживати алкоголь.
 
Не варто розводити вогонь або топити грубку, щоб «життя не задимілося».
 
Прикмети на День Катерини 7 грудня
 
Якщо в цей день ясне небо, то зима обіцяє бути холодною.
 
Якщо на нічному небі зірок не видно або видно дуже слабо - то незабаром повинен випасти сильний сніг.
 
Якщо промені сонця спрямовуються вгору, то скоро має розпочатися хуртовина.
 
Кола біля місяця - до морозної погоди.
 
Якщо в свято Катерини встановилася тепла погода, то морози прийдуть тільки після Дня святої Варвари (17 грудня).