Основним законом природи є збереження людства. Однак, судячи із останніх подій, людство свого часу не намагалося зберегти природу й тепер ми маємо жахливі наслідки.

Кілька тижнів тому Рівне нщину спіткала страшна негода. Внаслідок сильних дощів піднявся рівень води в річці Льва у населених пунктах Рокитнівського району. Підтоплені будинки та поля, мертва худоба та зруйновані мости... А між селами Томашгород та Єльне через негоду на місці дороги утворилася прірва.

До темипровалля: на Рівне нщині вода знесла частину дороги (ВІДЕО)

Люди викидали не лише зіпсовані меблі, а й техніку. Кілька днів після дощів люди намагалися прийти до тями і підрахувати власні збитки... 

Дивіться також: наслідки негоди на Рокитнівщині: люди викидають меблі та техніку (ВІДЕО)

Ще тиждень потому рятувальники допомагали місцевим жителям викачувати воду із господарств. 

***

Менше місяця тому на Рокитнівщині сталася масштабна пожежа в одному із найбільших заповідників України. Пожежу гасили кілька днів лісівники, рятувальники, прикордонники й місцеві жителі. Були задіяні й працівники поліції. 

Детальніше про пожежу: у Рівне нському природному заповіднику горить ліс (ВІДЕО)

Першою причиною загоряння вважали підпал сухої трави. Згодом, за фактом масштабної пожежі правоохоронці розпочали розслідування. 

За тиждень до рясних дощів мені випала нагода відвідати Рокитнівщину вперше. Однак картина була не менш вражаючою. Нам показали частину заповідника, у якому сталася пожежа, й насідки діяльності бурштинокопачів неподалік туристичної розинки району - Юзефінського дуба. 

Тисячолітня родзинка Рокитнівщини: Юзефінський дуб (ФОТО)

Я не знаю, що найбільше мене вразило. Але перед очима відкривалася в обох місцях страшна картина. 

Відомо, що однією із окрас Полісся є Рівне нський природній заповідник. Другий за розміром природний заповідник у країні налічує чимало тварин та рослин, які занесені до Червоної книги України. Як бережуть місцеві природну пам'ятку, дивіться далі: 

***


 

***

Одяг, взуття, дитячі іграшки та памперси, скляні та пластикові пляшки... Це далеко не весь перелік сміття, яке ми побачили у природному заповіднику.... 

***

***

***

Не в кращому стані й ліс неподалік Юзефінського дуба. Поки ми робили фото, до нас під'їхав на мопеді чоловік і з великою гордістю сказав про те, що тут не копають вже два роки. Однак це не єдина частина лісу, яку зруйнували бурштиношукачі задля легкої наживи... Скільки часу й зусиль буде витрачено на відновлення природного середовища у Рокитнівському районі - невідомо. 

***

***

***

Звичайно, Рокитнівщина має мальовничі місця, які згладили трагічні враження від діяльності людей. Однак, ми не повинні забувати, що закон природи неминучий й наслідки можуть бути дуже трагічними. 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber