Бджоли та кури потопилися, а хати сипляться. На Рокитнівщині люди намагаються прийти до тями після негоди. Рясні дощі з п'ятниці, 17 травня, наробили лиха у їхніх подвір'ях та городах. Вода у домівках піднялася майже на метр. Минуло чотири дні, а мешканці селища Рокитне досі вичерпують воду з колодязів та погребів.

Це кадри негоди в селищі Рокитне, що на Рівне нщині . Тоді, 17 травня, через рясні дощі річка Бунів вийшла з берегів. Сусідня вулиця Зарічна перетворилася на водойму. Затопило все: городину, подвір'я та будинки.

Два будинки попливло до забора. Коло забора були. І собака, і порося було в хаті на веранді. Собака був в хаті, - розповідає житель селищ Іван.

Веранда теж була затоплена. Сполохана свиня погризла двері.

Минуло чотири дні після негоди. Люди намагаються привести житло до придатного до життя. Однак все марно.

Зняли лінолеум. І тут треба все здирать. Підлоги треба мінять. За що ми його зробимо? Ми як два пернсіонери, грошей же немає, - каже Тетяна.

Харчувалася сім'я переважно тим, що вирощує на городі. Тепер і того немає. Все затоплене, зіпсоване.

Читайте щена півночі Рівне нщини досі ліквідовують наслідки негоди (ФОТО)

У Катерини в будинку вода сягала пояса. Жінка боїться підраховувати збитки. Каже, це десятки тисяч. Бо ж погоріла дорога техніка.

Дві камери, зварювальний апарат, насоси, зварбвальний апарат, хлібопічка і соковижималка. Все в мене внизу в тумбочках стояло, - говорить рокитнівчанка Катерина.

Зараз у будинку пані Катерини води нема. Лише в погребі. Рятувальники відкачують її вже вдруге.

Більше. Десь тонна у нас була зерна кукурудзи. Вона що висохне у нас. На горищі порозкидали, а чи буде чи не буде?

Бджоли теж загинули. Вулики плавали по подвір'ї. Вдалося врятувати качок. Їх вже перемістили з горища на колишнє місце. Люди переконані, затоплення не було б, якби шлюзи вчасно відкрили.

Підтоплення зроблене штучно, тому що шлюз на склозаводі був відкритий. Вода не уходила, а накопичувалася, акумулювалася, - каже житель селища Володимир.

Заперечують це у профільному відділі.

"Вони були вже всі відкриті"

Додає, підтоплення можна було б уникнути, якби були не дерев'яні шандори, а металевий шлюз.

Зараз у селищі міського типу Рокитне ситуація стабілізувалася.

Потерпілі подали заяви, щоб їм дали компенсацію за завданні збитки.

Востаннє тут такий потоп був у 1993 році. Чиновники кажуть, матеріальна допомога буде, а от в якому розмірі - не знають. Комісія ще працює.

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber