Руйнування тканин зубів веде до такого розповсюдженого захворювання, як карієс. Дотримуючись 5 простих правил догляду за ротовою порожниною можна бути впевненим, що здоров'я зубів буде під надійним захистом.

Карієс - досить поширене захворювання, яке відзначається і у дорослих, і у дітей. Каріозний зуб небезпечний не тільки тим, що викликає дискомфорт і біль, це джерело хронічних інфекцій, які стають причинами запалення багатьох органів організму. Як правильно піклуватися про здоров'я зубів і захистити себе від карієсу?

Також читайте: Чим небезпечний резус-конфлікт при вагітності: 8 поширених ускладнень


Причини руйнування тканин зубів:
- спадковість
- переважання вуглеводної їжі в раціоні
- неправильна гігієна ротової порожнини
- любов до солодкого.

П'ять законів збереження здоров'я зубів

1. Правильна гігієна. Чистити зуби необхідно мінімум 2 рази на добу - вранці і ввечері, в ідеалі - після кожного прийому їжі. Користуватися спеціальною ниткою для очищення зубів.

2. Регулярні консультації у фахівців. Раз на півроку необхідно відвідувати стоматолога, для профілактичного огляду, навіть якщо вас нічого не турбує. Виявлення проблеми на ранніх стадіях дозволяє ефективніше боротися з карієсом і іншими проблемами.

3. Своєчасне лікування. При перших ознаках болю, відчуття дискомфорту в будь-якому з зубів (періодичні болі, гостра реакція на холодне-гаряче, випадання старої пломби тощо) звертатися до лікаря потрібно негайно. Це дозволить уникнути серйозних проблем зі здоров'ям і лікуванням зубів.

Також читайте: Що треба робити батькам, щоб дитина з задоволенням ходила в садочок?

4. Збалансоване харчування. Є продукти, особливо корисні для здоров'я зубів. Перш за все, в організм повинні надходити продукти, багаті кальцієм і фосфором. Включайте в раціон тверді сири, кисломолочні продукти, рибу, каші.

5. Іригатор. Прилад для гігієнічного догляду за порожниною рота, який за допомогою напору води масажує ясна, покращує кровообіг в них, очищає простір між зубами від залишків їжі. Особливо ефективний при різних проблемах з яснами і зубами, застосовується при: пародонтиті, гінгівіті, цукровому діабеті, кровоточивості ясен, при наявності коронок або імплантів.