Сучасна стоматологія дозволяє виправити багато дефектів зубів вже в дорослому віці. Для цього проводиться дороге ортопедичне, ортодонтичне та інші види лікування зубів. Але безліч проблем із зубами в дорослому віці могли б бути зведені до мінімуму, якби догляд за зубами проводився з раннього дитинства. Зазвичай цьому перешкоджає ряд помилок батьків.

Помилка 1: карієс не передається.

Насправді, карієс - хвороба інфекційна. Численні дані показують, що провідну роль у виникненні карієсу (в т.ч. у дітей раннього віку) грає карієсогенна стрептококова мікрофлора, в основному Str. mutans. Деякі інші мікроорганізми також здатні викликати карієс зубів, але в меншому ступені.

Інфікування дитини карієсогенною мікрофлорою можливо як від матері та інших контактуюючих з дитиною людей (тому особам, які доглядають за дитиною, необхідна санація порожнини рота і ретельний догляд за зубами), так і від однолітків. Більше того, інфікування карієсогенною мікрофлорою і її колонозація можливі ще до прорізування зубів.

Помилка 2: молочні зуби не вимагають гігієнічного догляду, а при появі постійних зубів дитина навчиться чистити їх сама

Насправді, привчати дитину до гігієни порожнини рота треба з моменту прорізування перших зубів (спочатку - обтирання вологою стерильною марлею, пізніше - чистка спеціальною дитячою зубною щіткою). Чищення зубів із зубною пастою можна починати з 1,5 року, причому необхідно використовувати мінімальну кількість зубної пасти. Помилка 3: нехтування проблемою неправильного прикусу молочних і постійних зубів

Насправді, неправильний прикус позначається не тільки на естетиці. Дефекти зубощелепної системи можуть призводити до дефектів мови, порушень в травній системі, дихальній системі. Тож неправильний прикус потрібно виправляти якомога раніше.

Ознаками фізіологічного (правильного) прикусу молочних зубів є:

- задні (дистальні) верхні молочні зуби розташовуються в одній вертикальній площині;

- верхні передні зуби перекривають нижні і щільно з ними контактують; в області бічних зубів є щільне змикання;

- передні зуби розташовуються без трьом.

Фізіологічний (правильний) прикус постійних зубів характеризується рядом ознак (зазвичай вказують 6-10), серед яких: передні верхні різці перекривають нижні різці на 1/3, верхні бокові зуби перекривають нижні на глибину поздовжньої фісури, кожен зуб має 2 антагоніста (крім верхніх останніх зубів і нижніх центральних різців, які мають по одному антагоністу) і т.д.

Помилка 4: молочні зуби коли-небудь випадуть і їх лікувати потрібно тільки в крайньому випадку, а краще - відразу видаляти

Насправді, хворі молочні зуби - це вогнище постійної інфекції, яка поширюється по всьому дитячому організму. Вчасно розпочате лікування молочних зубів не тільки ліквідує цей осередок, але і дозволяє зберегти молочні зуби на належний час (без дострокового видалення). Дострокова втрата молочних зубів в результаті карієсу може привести надалі до ускладнень у зростанні постійних зубів, порушень в розвитку щелеп. Наприклад, скупченість постійних зубів - це, як правило, результат ранньої втрати молочних зубів.