12 травня у всьому світі відзначають День Матері. Виникло це свято понад 300 років тому, але в нашій країні його почали відзначати порівняно недавно.

 У 1999 році президент України підписав указ про те, що кожну другу неділю травня оголошується Днем матері. Багато хто вважає його аналогом Міжнародного жіночого дня, які країна святкувала протягом багатьох років 8 березня. Але це зовсім не так.

Жіночий день має велике суспільне і соціальне значення, оскільки з'явився в зв'язку з відстоюванням суфражистками на початку минулого століття рівноправності з чоловіками: можливість брати участь у виборах, займати робочі місця і отримувати гідну заробітну плату.

До теми: 10 ідей для подарунків на День матері

А День матері - це сімейне, домашнє свято. Вважається, що виникло воно ще в 17-му столітті у Великобританії і називалося – Неділя матері. У цей день було прийнято дякувати своїм матерям за любов і турботу. Навіть прислузі в багатих будинках давали вихідний, щоб вони мали можливість відвідати своїх батьків.

Велике значення цей день має для емоційних італійців. Вони дуже шанують своїх батьків і прислухаються до їхніх порад. Тому в цей день діти в незалежності від того, наскільки далеко вони поїхали від рідного дому і які у них стосунки з мамою, обов'язково повинні її відвідати і подарувати їй символічний подарунок (найчастіше це квіти або домашня випічка).

День матері в Італії - це домашній обід за великим столом, перегляд сімейних фотоальбомів і душевні розмови.

Читайте також: 5 подарунків, які не можна дарувати та приймати

Китайці теж вважають цей день прекрасним приводом, щоб віддати належне своїм матерям за їх самопожертву, безкорисливу працю і любов. Дорослі діти влаштовують святкування для своїх батьків, накривають стіл і запрошують відсвяткувати з ними всіх бажаючих.

У США це свято почали відзначати лише на початку 20-го століття. З'явилося воно завдяки простій дівчині-сироті з Філадельфії на ім'я Анна Джарвіс. Вона виступила з ініціативою присвятити один день у році вшануванню своїх матерів.

Анна протягом двох років писала листи в різні державні інстанції з проханням визнати День матері офіційним святом. І, врешті-решт, влада пішла назустріч її вимогам і в наш час День матері в США є одним з найулюбленіших і одним найпопулярніших свят.

Традиція Дня матері поступово вкорінюється і в нашій країні. Не так давно до нас прийшли з-за кордону різні свята, до яких не всі ставляться позитивно, наприклад, Хеллоуїн або День закоханих. Існує думка, що вони є лише маркетинговим ходом для збільшення продажів в супермаркетах і ресторанах.

Але, напевно, ніхто не стане сперечатися, що наші мами найкращі і чудово, що і у нас в країні з'являється традиція ще раз нагадати їм, як вони нам дорогі, обдарувати їх своєю любов'ю, увагою, і поговорити з ними по душам в цей світлий весняний день. Бережіть батьків!