Овочі та фрукти, які виросли на городі або в саду в природних умовах можуть бути не ідеально гладкими і рівними, не такими блискучими, як в супермаркеті. Але вони не містять пестицидів і несуть більше користі вашому організму. Проте як на магазинних прилавках обрати овочі та фрукти без хімії?

 Як правильно вибирати овочі та фрукти?

Вимагайте сертифікат якості продукції. Такий документ повинен бути як в супермаркеті, так і на ринку, якщо, звичайно, він не стихійний. Наявність такого сертифіката означає, що, кожна партія товару була перевірена в лабораторних умовах на наявність нітратів, пестицидів та інших шкідливих речовин.

Віддавайте перевагу місцевій сезонній продукції, такі овочі не вимагають жорсткої обробки для транспортування і тривалого зберігання.

Купуйте тільки свіжі овочі, фрукти і зелень, вони повинні бути пружними. Натуральна зелень не в'яне і не сохне так швидко, як та, яка оброблена шкідливими речовинами для швидкого зростання.

Як вибрати свіжі яйця: 6 підказок для господині

Овочі та фрукти обов'язково повинні пахнути, чим яскравіше і більш насичений аромат, тим менше шкідливих речовин використовували для вирощування.

Овочі і фрукти, вирощені без застосування "хімії" важчі, ніж ті, які чим-небудь удобрювали.

Уникайте неприродно гладких, рівних і великих овочів і фруктів.

Не купуйте плоди неприродно яскравих кольорів або, навпаки, ті, які дозріли нерівномірно.

Зверніть увагу!

Морква. Віддавайте перевагу моркві середніх розмірів, без плям. Якщо у моркви є розгалуження і нерівності, то більше шансів, що перед вами натуральний овоч.

Помідори. Попросіть продавця розрізати помідор. Якщо в середині він світліше, ніж шкурка і з білими прожилками, це говорить про те, що овочі оброблені хімією.

Огірки. Ніколи не беріть м'які і мляві огірки, звертайте увагу на хвостик, він повинен бути пружний. І ні в якому разі не вживайте в їжу огірки, у яких немає насіння.

Термін придатності кухонного начиння

Абрикос. М'якоть абрикоса повинна бути однорідною, без твердих волокон і прожилок. Вибирайте м'які, але не перезрілі плоди, без тріщин, в них можуть утворюватися хвороботворні мікроорганізми.

Персик. Персики з фіолетовими прожилками небезпечні - вони уражені грибковим захворюванням. Вибрати якісний персик допоможе кісточка - якщо вона розламана або зморщена - перед вами фрукт напханий хімією.

Як позбутися від шкідливих речовин?

Овочі, фрукти і зелень потрібно ретельно мити, є спеціальні засоби для обробки овочів, вони не шкідливі для організму і допоможуть позбутися від шкідливих речовин на поверхні плодів.

Замочуйте овочі та фрукти в сольовому розчині (1-2 чайні ложки солі на склянку води) як мінімум на півгодини.

Обов'язково чистіть шкірку, саме вона в багатьох овочах є лідером за вмістом нітратів, наприклад, картопля, огірок, кабачок.

Як позбутися мурах в будинку: 8 простих способів

Термічна обробка дозволяє знищити до 80% нітратів, тому до овочів і фруктів, що не піддаються термічній обробці, ставтеся більш ретельно.

Антиоксиданти зменшують ризик отруєння хімікатами, якими оброблені овочі, тому заправляйте салат лимоном, яблучним оцтом, додайте журавлину.

Натуральні - це ті овочі і фрукти, які ви виростили своїми руками, щодо інших, завжди майте частку сумнівів і ставтеся до їх вибору дуже уважно. Особливо, якщо цими продуктами збираєтеся годувати дитину. Малюкові буде досить з'їсти один огірок, щоб отримати отруєння. Не женіться за першими овочами, почекайте тиждень-другий і ймовірність купити небезпечні овочі, буде набагато менше. Бережіть себе і своє здоров'я!