Наближається Великдень, а в святковому меню одну з головних ролей відіграють яйця. Як вибрати цей продукт правильно, щоб отримати задоволення від смаку і не дарма витратити гроші? Щоб купити свіжі та якісні яйця, при покупці варто звертати увагу на певні моменти. На які саме читайте далі.

 Про що розповість колір шкаралупи

Багато хто звик думати, що яйця в коричневій шкаралупі набагато кращі (більш поживні і корисніші), ніж у білій. Це омана. Колір шкаралупи лише говорить про «масті» курочки, яка знесла яйце. Коричневі курочки несуть такого ж відтінку яйця, а птиці з білим пір'ям - білосніжні. Тому колір шкаралупи не визначає поживність яйця, це залежить від того, чим годували птицю.

Сирна паска за рецептом Тіни Кароль

Як вибрати свіжі яйця

Магазинний продукт обов'язково продається з маркуванням - дата «появи» яйця на світ повинна стояти і на упаковці, і на самих яйцях. Також про свіжість може розповісти маркування: буква «Д» говорить про дієтичні властивості і відносить яйця до найсвіжіших, «С» - вказує на те, що яйцям більше тижня. Термін придатності яєць повинен бути не більше 25 діб.

На домашніх яйцях ви не побачите маркувань, цифр і букв, для визначення свіжості тут підійдуть інші хитрощі. Звертайте увагу на шкаралупу - у свіжих продуктів вона матова, глянцева – яйця не свіжі.

Візьміть яйце в руку і потрясіть його - у свіжого «внутрішність» не ворухнеться, у старого буде переливатися усередині - ви легко це відчуєте.

Що можна покласти у великодній кошик, а що не варто

Слід обходити стороною продукт з тріснутою шкаралупою - це прямий шлях для швидкого розвитку бактерії.

Більш безпечно буде купувати яйця з чистою шкаралупою, без слідів курячого посліду, що допоможе знизити ризик підхопити сальмонельоз і кишкові інфекції.

Переконатися в свіжості покупки легко, опустивши яйця в миску з водою. Свіжі яйця залишаться лежати на дні, спливуть на поверхню тільки несвіжі, не придатні до вживання.

Чистий четвер: що заборонено робити в цей день