Одне з найчастіших захворювань, яке трапляється у дітей влітку — ангіна. У дитини набрякають мигдалини, в роті може з'явитися білий наліт або гнійна плівка, дитині боляче ковтати, це лякає батьків і недаремно. Як вберегти дитину і якнайшвидше вилікувати читайте далі в нашому матеріалі.

Які ж симптоми відрізняють ангіну з-поміж інших захворювань?

  1. Ангіна прогресує дуже швидко, дитина скаржиться на сильний біль у горлі, слабкість і втому.
  2. При цьому захворюванні значно збільшуються підщелепні лімфатичні вузли, температура тіла дитини може підніматися до 40 градусів.
  3. Дитина втрачає апетит, відмовляється їсти, бо тяжко ковтати, виникає сухість в горлі, може змінитися голос.

При перших підозрах на ангіну, батькам необхідно відразу показати дитину сімейному лікарю, який призначить правильне лікування на основі здачі аналізів і при потребі дасть направлення на огляд до отоларинголога. Зволікати з лікуванням не варто, адже це захворювання може викликати серйозні ускладнення (ревматизм, ревматоїдний артрит тощо).

Ангіна передається повітряно-крапельним шляхом, тому необхідно ізолювати малюка, щоб вберегти інших членів родини. Виділіть дитині окремий посуд, рушник та інші засоби гігієни. Одним із шляхів зараження ангіною можуть стати також бактерії. До прикладу, це захворювання може виникнути через хворі ясна, зуби, пошкоджені карієсом чи хронічний гайморит. Якщо ви

В медицині виділяють кілька видів ангіни (катаральна, гнійна, дифтерійна, фолікулярна, лакунарна), визначити на який саме захворіла дитина може тільки спеціаліст, лише правильно поставлений діагноз може вберегти дитину від можливих ускладнень.

Лікування ангіни

Регулярне полоскання горла антисептичними препаратами — основа лікування ангіни. При потребі педіатри призначають дитині курс антибіотиків на 7-10 днів в залежності від складності захворювання. Поряд з антибіотиками призначають засоби для покращення мікрофлори кишечнику, а деколи і протигрибкові засоби. Щоб зменшити біль у горлі лікар може приписати дитині льодяники чи спрей для горла.
Процес лікування ангіни досить тривалий і не потрібно нехтувати призначеннями лікаря як тільки ви побачили, що в дитини пройшло почервоніння горла, спала температура, зникла слабкість і покращився апетит. Повний курс лікування вбереже вашу дитину від повторного захворювання ангіною через короткий проміжок часу.
Ні в якому разі не лікуйте малюка “бабусиними методами”, це може призвести до небезпечних наслідків.

Профілактика ангіни

Як би дивно це не звучало, але один з найбільш надійних методів профілактики ангіни — це загартовування горла. Якщо дитина здорова, варто дозволяти їй їсти морозиво і пити холодні напої, але маленькими ковточками. Такі методи зроблять горло дитини більш стійкішим до нападу бактерій. Також педіатри радять використовувати полоскання горла розчином води з сіллю і содою, як метод профілактики ангіни. Починати варто з теплої води, поступово знижуючи температури до прохолодної.
Укріпити імунітет дитини можна усім відомими методами: різноманітне харчування, збагачене вітамінами та мікроелементами, здоровий і міцний сон, який сприяє і правильному режиму дня, регулярні фізичні навантаження для зміцнення організму. Здоровому і сильному організму дитини набагато легше протистояти хворобам, ніж ослабленому.
Завжди уважно спостерігайте за дитиною, слідкуйте, аби вона не переохолоджувалась або ж, навпаки, не перегрілась. В літній період перепади температури повітря можуть різко вплинути на ослаблене горло. Бережіть дітей від кондиціонерів, холодний потік повітря може легко спровокувати ангіну, тим більше, якщо тіло дитини перегрілось на сонці.

Читайте також: Як відновити організм дитини після прийому антибіотиків: 3 важливі умови

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber?