Часто батьки починають вчити дитину читати літери так, як вони вимовляються в алфавіті: «М» — це літера «Ем», «Б» — це буква «Бе» і т. д. Та хіба ж це правильно? У цій статті ми пропонуємо вам методику швидкого і правильного навчання читанню, щоб ваш малюк до того, як сісти за шкільну парту, вже міг вільно прочитати будь-яку дитячу книгу для дошкільнят.

1. Вибір методики.

Найкраще буде, якщо ви купите буквар з яскравими картинками, який допоможе вашій дитині не занудьгувати під час читання. В книжкових магазинах з навчальною літературою представлений великий асортимент подібних посібників. До вибору букваря ви можете залучити дитину, тоді процес читання буде відбуватись більш захоплююче.

2. Як правильно вчити голосні і приголосні?

Спершу вчимо відкриті голосні, тверді: А, О, У, И, Е... Потім вчимо тверді дзвінкі приголосні: М, Л.. Важливо: вимовляти приголосні треба тільки звуками, тобто не Ме, не Ем, а просто «М» і все. Потім вчимо глухі і шиплячі звуки: Ж, Ш, К, Д, Т і т. д.

3. Обов’язково на кожному занятті треба повторити пройдений матеріал, тобто ті звуки, які ви вивчили на попередньому занятті. Закріплення матеріалу дозволить швидше виробити правильний механізм читання у дитини.

4. Читаємо по складах. А ось тепер, коли ми вже вивчили частину звуків, треба навчити дитину читати по складах. Насправді це не так складно, як здається. Розберемо склад «Ма». Подивіться в букварі, як перша буква складу «М» біжить до другої букви «а». Ось так і треба вчити дитину читати по складах: «м-м-м-ма-а-а-а-а» — «м-м-м-ма-а-а-а-а». Дитина повинна зрозуміти, що перша буква біжить до другої, і в підсумку обидві вимовляються злито, разом, невідривно одна від одної.

5. Вчимо нескладні склади. Перші склади, яким ви повинні навчити дитину читати, повинні бути нескладними ( тобто складаютися з двох звуків), наприклад, МА, ЛА, НА, ПРО. Дитина повинна зрозуміти алгоритм цього читання по складах. Тоді через декілька днів дитина почне читати більш складні склади: ЖУ, ВЕ, ДО, тобто з шиплячими і глухими приголосними.

6. Вчимо складні склади.

Поки ще рано переходити до читання книг, краще добре закріпити читання по складах, щоб дитина ґрунтовно зрозуміла механізм складання складів, а з них — вже слів. Починайте вивчати склади, в яких голосна йде попереду приголосної: АВ, ОМ, ВУС, ЕХ і т.д.

7. Вчимо читати перші прості слова.

А ось вже тут можна починати вчити перші нескладні слова: МА-МА, РА-МА, МО-ЛО-КО.

8. Щоб навчити дитину добре читати, обов’язково стежте за вимовою складів. Увага: деякі батьки і навіть вчителі і вихователі в дитячих садах змушують дітей співати склади. Діти звикають до цього і починають співати їх постійно, при цьому навіть проміжки між словами не роблячи. Тобто «ма-ма-ми-ла-ра-му» співається такими дітьми на одному диханні. А деякі діти навіть примудряються співати весь текст абзацу, не роблячи пауз навіть коли стоять крапки, коми або окличні (запитальні) знаки. Тому: якщо ви вчите дитину читати, вчіть добре відразу — не дозволяйте дитині співати все підряд, обов’язково змушуйте її робити паузи між словами і між реченнями. Відразу навчіть дитину так: проспівали слово, пауза, проспівали друге, пауза.

9. У якому віці треба навчати дитину читати? 

Не квапте події. Якщо вашій дитині 3 або 4 роки, їй зовсім не хочеться сидіти над книгами, швидко читати чи складати букви в склади. В цьому віці ще рано починати вчити дитину читати, якщо звичайно, вона сама не виявляє особливого бажання оволодіти грамотою. Інша справа, 5 і навіть 6 років — в цьому віці дітей обов’язково треба навчити читати і писати основні фрази друкованими літерами («МАМА», «КОРОВА», «МОЛОКО»). Зазвичай з цим справляються вихователі в дитячих садах. Але ті діти, які не ходять в садок, обов’язково повинні отримати ці знання від батьків або бабусі з дідусем, або від репетитора. Справа в тому, що сучасна програма навчання в школі вже передбачає те, що дитина приходить у перший клас вже вміє читати по складах.

10. Вчимося граючись.

Не намагайтеся відразу навчити дитину читати швидко або виразно. В першу чергу, вона повинна навчитися складати склади самостійно, читати їх у книжках, складати слова і пропозиції, тобто оволодіти технікою читання. Нехай спочатку це буде дуже повільно і трохи складно для дитини, але ви повинні спокійно виправляти її помилки. Адже гра — це завжди розслаблення, відсутність стресу. А саме це і потрібно, щоб дитина зрозуміла усе, що від неї вимагають дорослі.

Читайте також: Які нововведення чекають на школярів з 1 вересня?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber