Всі ми буваємо чимось засмучені і незадоволені. Про це можна і потрібно говорити, але як зробити, щоб нас почули?

 Щоб донести до співрозмовника свою незадоволеність, є кілька методів.

Я-повідомлення

Навряд чи хтось із нас здатний сконцентруватися на реальній проблемі і уважно вислухати співрозмовника, коли нас в чомусь звинувачують. Так само й інші: якщо починати діалог з претензій, діалогу не вийде.

Інша справа, якщо говорити так званими я-повідомленнями. Коли ти говориш, що турбує і бентежить саме тебе, це не є посяганням на емоції і територію співрозмовника, а значить він готовий вислухати і, якщо твої почуття йому важливі, йти назустріч.

Менше негативу

Ми розуміємо: ти засмучений.  Але якщо хочеться донести своє невдоволення, а не емоції з приводу нього, краще бути раціональними і холоднокровними. Тим більше, що на емоціях діалог швидко переросте у взаємні звинувачення.

Проговори те, що тобі не подобається, без претензій і сліз. Можеш навіть використовувати хитрий психологічний прийом, підсолодити пілюлю компліментом і ласкою, а потім вже, як би ненароком, говорити про те, що тебе хвилює.

Остаточна мета

Вступаючи в діалог, відразу визнач для себе кінцеву мету, з якою починаєш розмову. Це повинно бути просто вибачення? Обіцянка, що подібного ніколи не повториться? Розбір польотів? Компроміс?

Дій і говори тільки виходячи з кінцевої мети, прямо говори, чого ти хочеш. Це допоможе тобі впоратися з емоціями, а співрозмовнику - зрозуміти, чого ти хочеш і дати тобі це.

Готовність до компромісів

Світ не крутиться навколо нас і у кожного своя правда. Якщо ти чимось незадоволений, не факт, що вийде повернути ситуацію так, щоб вона повністю відповідала твоїм бажанням і потребам. Якщо вони суперечать бажанням і потребам іншої сторони.

Коли заводиш подібну розмову, будь готовий не до тотального виконання вимог - ти ж не терорист, а до конструктивного діалогу з пошуком найбільш підходящих обом сторонам компромісів.

4 книги, які допоможуть змінити погляди на життя

6 способів справити приємне враження на співрозмовника