Чи помічали ви, що впевнену у собі людину оточуючі сприймають більш доброзичливо? Тому, потрібно вміти використовувати невербальні сигнали і це допоможе вам у спілкуванні.


Автор книги Making Contact ( «Налагодити контакт») Артур Вассмер придумав абревіатуру SOFTEN, щоб допомогти людям запам'ятати, як посилати сигнали дружелюбності. Погодьтеся, непогано завжди мати під рукою простий спосіб впоратися з хвилюванням.
Отже, розшифруємо абревіатуру. Нехай ці правила допоможуть вам краще управляти невербальними сигналами.


1. Посміхайтеся (Smile)
В цій пораді немає нічого несподіваного. Але чи давно ви бачили свою посмішку в дзеркалі? Іноді те, що здається вам посмішкою, люди сприймають не за посмішку або. Ви думаєте, що посміхаєтеся, але ваші очі нерухомі, а рот забавно викривлений. Уважно вивчіть своє обличчя, коли ви посміхаєтеся по-справжньому. Ви помітите, що все ваше обличчя піднімається, особливо м'язи навколо очей.
Якщо ви посміхаєтеся тільки ротом, як герої мультфільмів, це виглядає нещиро. Потренуйтеся перед дзеркалом, щоб зрозуміти, яка міміка допомагає вам виглядати дружелюбно і життєрадісно.  Щиро посміхайтеся людям при знайомстві, інакше вас запам'ятають похмурим.


2. Прийміть відкриту позу (Open Posture)
Відкрита поза - це поза, при якій ваше тіло розгорнуте до того, з ким ви спілкуєтеся. Руки і ноги не схрещені, голова і тіло повернені до співрозмовника. Розправте плечі і розгорніть ступні в його сторону. Ведіть себе невимушено: будьте відкритим та привітним.

5 новорічних мультфільмів для дітей та дорослих

3. Нахиліться до співрозмовника (Forward Lean)
Під час розмови нахиліться до співрозмовника або підійдіть до нього ближче. Це висловить симпатію і увагу до слів співрозмовника. Цим жестом ви покажете, що хочете краще зрозуміти точку зору і почуття співрозмовника. Щоб закінчити розмову, просто зробіть крок назад або відхиліться від співрозмовника.


4. Доторкайтеся до співрозмовника (Touch)
Тема дотиків буде особливо цікава чоловікам. Але давайте проявляти обережність. Торкайтеся до людей тільки тоді, коли це здається доречним; якщо сумніваєтеся, не робіть цього. У кожній культурі свої правила, коли і до яких частин тіла співрозмовника можна доторкатися. Так що ставтеся до дотиків з розумом і уважно вивчіть це питання. 

5. Встановіть зоровий контакт (Eye Contact)
Зоровий контакт - це не швидкоплинний погляд. Ви вивчаєте обличчя співрозмовника і відчуваєте візуальні сигнали, що передають зміст його слів і його емоції. За допомогою зорового контакту ви показуєте, що відкриті для спілкування. Адже, описуючи доброзичливу людину, ми говоримо, що у нього «відкрите обличчя».

6. Кивайте (Nod)
Кивок - це фізична відповідь на висловлювання. Легкі кивки заспокоюють і підбадьорюють: вони показують, що ви слухаєте співрозмовника і розумієте, про що він говорить. Якщо ви ніяк не висловлюєте згоду мовою тіла, співрозмовник відчує себе некомфортно. Ви будете виглядати байдужим і гордовитим, що, зрозуміло, зведе розмову нанівець.