Огірки - одна з найпоширеніших городніх культур і обов'язковий компонент салатів і в свіжому, і в маринованому вигляді. Багато садять насіння відразу в городі, однак є й ті городники, які починають із розсади.

Для вирощування розсади насіння слід садити в стаканчики або торф'яні таблетки. Розсаду також можна вирощувати в теплицях і парниках. Другий варіант - вдома, на підвіконні. Але щоб вона була здоровою і врожайною, потрібно знати, як виростити розсаду огірків в домашніх умовах. Особливо важлива ця проблема для регіонів з холодною довгою весною.

Вибір і підготовка насіння

В першу чергу, якість розсади, а, отже, і врожаю, залежатиме від вибору і підготовки насіння:

  • хоча насіння огірків здатні зберігатися в сприятливих умовах до десяти років, однак кращою схожістю відрізняються трьох - або чотирирічні;
  • гібридні сорти F1 також не характеризуються достатньою ефективністю;
  • краще купувати насіння у продавців, які зарекомендували себе з гарної сторони;
  • сорти огірків також краще брати перевірені часом;
  • якщо використовуються домашні, то їх потрібно розсортувати - опустити в розчин солі, при цьому здорове насіння опустяться на дно;
  • для знезараження їх треба витримати в розчині марганцівки, а потім промити;
  • насіння швидше проросте, якщо загорнути їх у вологу серветку на кілька днів;
  • для висадки огірків на підвіконні насіння, які проклюнулися і проросли на сантиметр, потрібно загорнути в тряпочку і добре потримати в холодильнику декілька днів для загартовування;
  • куплені у відомих гарною якістю фірм гібридне насіння не потрібно обробляти і гартувати.

Для вирощування розсади насіння слід садити в стаканчики або торф'яні таблеточки.

Читайте також: як легко посіяти дрібне насіння?

Важливим моментом є вибір строків посадки. Якщо розсада виросте дуже рано, пагони будуть тонкими і слабкими. Якщо посадити насіння пізно, вони не встигнуть дати хороший ріст і набрати силу. Тому оптимальні терміни до висадки в грунт складають три або три з половиною тижні.

Приготування субстрату і посів

Для висівання насіння треба підготувати ґрунт. Оскільки виростити хорошу розсаду огірків можна лише на родючій землі, слід приділити субстрату для посадки особливу увагу. Але для того щоб розсада комфортно почувала себе після пересадки у відкритий ґрунт, вона повинна вирости в подібному за структурою та хімічним складом.

При самостійній підготовці ґрунтової суміші треба взяти рівні співвідношення дерну, тирси, торфу або перегною. Після перемішування на кожне відро субстрату додається кілька столових ложок деревної золи для його знезараження. Можна придбати готовий ґрунт. Перемішаним субстратом треба заповнити стаканчики. 

Як правильно виростити розсаду огірків

У кожен із стаканчиків слід висівати за дві штучки насіння, не більше, і покрити плівкою на три-чотири дні. Їх слід поставити в тепле місце з температурою в межах 20-25 градусів. При появі перших пагонців, плівку треба зняти. Якщо посадити більшу кількість насіння в одну ємність, то паростки буде слабкими, а при пересадці ушкодяться їх коріння і рослина загине.

Огірочки треба висаджувати з тією грудкою землі, в якій вони росли. З пророслого насіння після появи перших листочків потрібно залишити більш сильну рослину, а слабкий ж пагін обережно обрізати біля поверхні землі. Висмикувати його не можна аби уникнути пошкодження коренів іншого. Пагін, який залишився отримає більше простору і поживних речовин і швидко зміцниться.

Догляд за зростаючими пагонами

При вирощуванні огірків на підвіконні треба стежити за розвитком сім'ядолей. Коли вони розкриються, корисно знизити температуру в приміщенні до 16 градусів. Це запобіжить витягуванню розсади. Таке явище спостерігається і при недостатній освітленості. Ситуацію можна виправити, забезпечивши додаткове освітлення. На ніч же слід знижувати температуру градусів на п'ять.

Поки вирощується розсада, її потрібно два рази підживити розчином сечовини і розчином нітрофоски з додаванням деревної золи. Доза для одного паростка - один стакан. Якщо ґрунт був приготовлений правильно, можна обійтися і без підгодівлі. Харчування буде достатньо на весь термін вирощування розсади.

Протягом росту сіянців денна температура повинна підтримуватися в межах 19 градусів. Так як же виростити хорошу розсаду огірків в будинку, дотримуючись рекомендовані терміни? Тут важливо не висаджувати її у відкритий ґрунт раніше чотирьох тижнів - рослини будуть важко приживатися.

Читайте ще: щоб цибуля була великою: кілька порад для підживлення

Важливий і правильний полив. Перезволоження приведе до загибелі паростків. Поливати слід відстояною водою кімнатної температури загинуть. Для того щоб наситити рідиною коріння і стимулювати їх ріст, часто поливання здійснюють з допомогою шприца. Воду заливають вздовж стінок горщика. При такому способі вона безпосередньо йде до коріння. Дня за три-чотири до пересадки в ґрунт бажано ще раз підгодувати сіянці розчином коров'яку.

Якщо розсада вирощувалась за всіма правилами, сіянці повинні відрізнятися міцними стеблами та коріннями, мати щільні листя з насиченим зеленим кольором. Оптимальна висота паростків у огірків на підвіконні - до десяти сантиметрів. Листя повинні розташовуватися близько один до одного. Перед висадкою у відкритий ґрунт необхідно провести загартовування розсади, для чого слід знизити температуру в приміщенні приблизно до 13-14 градусів. Корисно влаштовувати для неї і повітряні ванни, виносячи кожен день на свіже повітря, але не піддаючи впливу прямих сонячних променів і вітру. Час витримки потрібно поступово збільшувати, почавши з декількох хвилин.

Пересадка в ґрунт

Огірки віддають перевагу рихлим і родючим ґрунтам із слабокислим або нейтральним середовищем. Тому треба перевірити їх реакцію на кислотність. Підвищена лужність також негативно позначається на врожайності. Залежно від показника рН треба ще восени підготувати ділянку для їх посадки. Краще, якщо вона буде розташована трохи вище загального рівня ґрунту. Тоді вода не буде застоюватися.

Посадку можна здійснювати, коли вже тепло, сонячна погода, немає загрози заморозків. Висаджені в холоди сіянці можуть загинути. Температура повітря повинна бути не нижче 20 градусів. Треба періодично міняти місце посадки огірків. Корисно висаджувати їх на ділянки, де росли бобові, томати або картопля. Треба пам'ятати, що коренева система огірків в квартирі дуже ніжна. Слід полити розсаду тепленькою водою і дати постояти близько години, а потім обережно зрізати дно стаканчика і вийняти грудку землі з сіянцем.

Читайте ще: стимулятори росту насіння в домашніх умовах

Вже підготовлені лунки обробляються розчином марганцівки, перед посадкою в них вноситься перегній, перемішаний з городньої землею. Помістивши туди пагін, треба акуратно присипати його землею, спочатку вологою, а зверху - сухою. Якщо огіркова розсада вирощувалась в торф'яних ємностях, то потрібно краї торф'яного горщика помістити на одному рівні з землею, а потім полити водою. Сіянці стандартних розмірів слід ставити в лунці у вертикальному положенні, а занадто довгі, в яких витягнулися стебла, укладати в похилому, акуратно засипаючи землею їх частину. Згодом ця зона теж вкорениться, давши розгалужену систему.

ДЖЕРЕЛО