6 червня християни відзначають одне з великих православних свят - Вознесіння Господнє. Воно залежить від дати Великодня, так як відзначається суворо на сороковий день після Світлого Воскресіння, в четвер.

 Вознесіння Господнє відноситься до 12 двунадесятих свят і віруючі його дуже шанують. Біблія говорить, що Ісус, після воскресіння, більше місяця прожив на землі, серед своїх учнів, а на сороковий день зібрав їх на горі Елеон, благословив і вознісся на небеса. Усім присутнім з'явилися ангели і повідомили про те, що трапиться друге пришестя Христа на землю, щоб судити і живих, і мертвих.

Читайте також: Вознесіння і Свята Трійця 2019: дати свят та їх історія

Що не можна робити в цей день

У цей день заборонена фізична праця і будь-яка інша робота по дому, в тому числі і рукоділля: шиття, в'язання та інше.

В цей день не можна вимовляти фразу "Христос Воскрес", як сорок днів до цього, тому що в цей день виносять Плащаницю.

У цей день не можна сваритися, лаятися, злитися або думати про погане, проведіть день в духовному спокої.

Наші предки вірили, що в цей день ні в якому разі не можна кидати сміття на підлогу в будинку і плювати, тому що Христос може під виглядом мандрівника або жебрака зайти в будь-який будинок.

Подайте милостиню або допоможіть тому, хто цього потребує, нагодуйте голодного, так як відмовляти в свято в допомозі заборонено.

Читайте також: Обереги для спальні, які будуть охороняти ваше сімейне щастя

Що потрібно зробити в свято Вознесіння

По можливості відвідайте церкву і помоліться до Господа, покайтеся в гріхах, попросіть зцілення від хвороб, допомоги та підтримки. Якщо немає можливості відвідати службу, помоліться вдома.

Якщо ви з кимось посварилися чи когось образили, обов'язково в цей день попросіть вибачення, тільки щиро і від усього серця.

На Вознесіння прийнято ходити до родичів в гості і пригощати їх традиційним печивом "Драбинки".

Народні традиції

На Вознесіння віруючі прикрашають свої будинки травами і зеленню, тому що літо вже остаточно вступає в свої права.

У народі на це свято влаштовували гуляння, і водили хороводи.

До свята господині печуть традиційні частування - пироги з начинкою з зеленої цибулі та печиво "Драбинки". Це печиво символізує ступені на небо, так як має сім перекладин.