Розпочався Великий піст, тому всім, хто його дотримується, потрібно ретельно продумати своє меню і підібрати різноманітні рецепти. Пропонуємо вам підбірку пісних перших страв.

 Якщо ви дотримуєтеся суворого посту, то повинні відмовитися від будь-якого виду м'яса, яєць і молочних продуктів. Допускається вживання рослинної олії в певні дні, а в святкові - риби.

Розсольник

Для приготування вам знадобиться:

Вода - 1 л

Огірковий розсіл - 1 ст.

Перловка - 1 ст.

Солоні огірки - 4 шт.

Морква - 1 шт.

Картопля - 1 шт.

Цибуля - 1 шт.

Рослинна олія - ??1 ст. л

Приготування: перловку замочіть на ніч, потім добре промийте, залийте водою і поставте на огонь. Цибулю наріжте, моркву натріть на дрібній тертці і прожарте на олії кілька хвилин. Поріжте картоплю кубиками і відправте її разом з тушкованими овочами в каструлю. Огірки очистіть від шкірки, поріжте кубиками або натріть на тертці і додайте до крупи і овочів, влийте розсіл. Коли перловка буде готова, додайте зелень, посоліть за смаком.

Як приготувати домашній майонез: кращий рецепт

Грибний суп-пюре

Для приготування вам знадобиться:

Овочевий бульйон або вода

Печериці - 500 г

Картопля - 6 шт.

Морква - 1 шт.

Ріпчаста цибуля - 1 шт.

Рослинна олія - ??1 стол. л

Спеції - за смаком

Зелень

Приготування: гриби вимийте, наріжте тонкими пластинками і обсмажте на олії до золотистого кольору. Картоплю очистіть, покладіть у воду і доведіть до кипіння, додайте очищену і нарізану моркву. Подрібнену цибулю обсмажте на вершковому маслі і додайте в суп, туди ж відправте 2/3 грибів, спеції і варіть до готовності картоплі. Частину бульйону перелийте в окрему ємність, а готовий суп подрібніть блендером, додаючи бульйон за потребою. Прикрасьте суп смаженими грибами і зеленню.

Сочевичний суп

Для приготування вам знадобиться:

Вода - 1,5 л

Сочевиця - 1 стакан

Картопля - 4-5 шт.

Цибуля - 2 шт.

Лимонний сік - 1 ст. л

Рослинна олія - ??2 ст. л

Зелень

Сіль, спеції за смаком

Приготування: картоплю наріжте кубиками, моркву соломкою, а цибулю дрібно. Сочевицю прогрійте на середньому вогні до зміни кольору, вона повинна збліднути. У киплячу воду покладіть картоплю і сочевицю і варіть на невеликому вогні до готовності. Обсмажте на олії цибулю з морквою до золотистого кольору. У готовий суп додайте зажарку і проваріть 5-7 хвилин, додайте лимонний сік, сіль і спеції.  Блендером до однорідності зробіть пюре і ще раз доведіть до кипіння. Додайте за бажанням зелень.

Різотто з грибами і сиром: легкий рецепт приготування

Пісний борщ з квасолею

Для приготування вам знадобиться:

Вода - 1,5 л

Біла квасоля - 1 ст.

Буряк - 1 шт.

Морква - 1 шт.

Цибуля - 1 шт.

Томатний сік - 150 мл

Болгарський перець - 1 шт.

Білокачанна капуста - 200 г

Приготування: квасолю замочіть на ніч, потім промийте, залийте холодною водою і варіть до готовності. Овочі наріжте соломкою, цибулю дрібно. На невеликій кількості соняшникової олії прожарте цибулю, моркву і болгарський перець. На іншій сковороді злегка обсмажте буряк, додайте томатний сік, цукор і столову ложку лимонної кислоти (щоб буряк не втратив колір). Гасіть все на повільному вогні під кришкою. У готову квасолю додайте нарізану капусту, посоліть і варіть 5-10 хвилин, потім додайте морквяно-цибульну суміш, проваріть 5 хвилин. Коли капуста звариться, додайте тушкований буряк, доведіть до кипіння і проваріть кілька хвилин. Додайте спеції за смаком, кілька листочків лаврового листа, чорного перцю горошком, накрийте кришкою і вимкніть. Пісний борщ готовий!

Гарбузовий суп з макаронами і зеленню

Для приготування вам знадобиться:

Цибуля - 1 шт.

Часник - 3 зубчики

Помідор - 1 шт.

Селера - 2 стебла

Гарбуз - 2 кг

Спеції - за смаком

Овочевий бульйон - за смаком

Рослинна олія - ??2 ст.л.

Петрушка

Макарони

Приготування: цибулю і селеру дрібно наріжте, часник роздушіть і обсмажте все на рослинному маслі до м'якості, додайте очищений від шкірки і нарізаний кубиками помідор. Гарбузу очистіть, наріжте дрібними кубиками і додайте до овочів. Влийте дві склянки овочевого бульйону і тушкуйте приблизно 20 хвилин, до готовності гарбуза. Додайте спеції і взбийте суп в блендері, додаючи за потребою овочевий бульйон. Окремо зваріть макарони і додайте вже в готовий суп-пюре, прикрасьте дрібно нарізаною петрушкою.

Профілактика грибка: як уникнути появи на стінах і стелі