Ацетономічний синдром – це коли в організмі дитини підвищується ацетон. Досить часте явище у дітей і шалено рідкісне у дорослих. Чому він підвищується? Коли з'являються перші дзвіночки? І як його прибрати з організму? Поговоримо про це в статті.

При слові «ацетон» ми згадуємо страшну хімічну рідину з різким запахом і відразу її уявляємо в організмі у дитини. Це два різних ацетони і нічого спільного між собою вони не мають.

Чому підвищується ацетон?

Для нормальної роботи організму потрібна постійна енергія. Її ми беремо з вуглеводів: фруктози, глюкози, сахарози та інших джерел. Будь-який стрес веде до зростання витрат енергії. Здавалося б, який там стрес у дітей? Однак хвороба, висока температура, істерика вимагає великих енергетичних витрат незміцнілого організму. У таких ситуаціях дитячому організму може не вистачати вуглеводів. Тоді він починає розщеплювати жири на вуглеводи. Енергія виробляється, а з нею і побічні продукти окислення. Це і є так званий ацетон. Він дратує шлунок, з'являється біль в животі і блювота.

Симптоми ацетономічного кризу: • блювота; • нудота; • слабкість; • відмова від їжі; • специфічний «кислий» запах з рота; • головний біль; • біль в животі; • може підвищуватися температура тіла. Будьте уважні, ці симптоми можуть спричинити виникнення небезпечних захворювань, тому дитину потрібно показати лікарю.

Що робити при високому ацетоні?

Перше - поповнити запас глюкози. Як це зробити в умовах блювоти? Поїти водою з цукром, солодким узваром або ізюмним відваром. Помалу: столова ложка - кожні 5 хвилин, щоб не дратувати шлунок. Насильно годувати дитину не треба. Важливо зупинити блювоту. Встигнете нагодувати пізніше в нормальному стані. Якщо не виходить зупинити блювоту або ви не можете напоїти - краще зверніться до лікарні. Втрата рідини може бути критичною і небезпечною для дитини. У лікарні рідину будуть вводити внутрішньовенно, а блювоту зупинять ліками.

Як дізнатися, що у дитини ацетон?

У домашніх умовах це легко зробити за допомогою тестів для сечі. Вони змінюють колір. У лікарні це визначають по сечі і крові. Якщо ваша дитина схильна до такого кризу, запасіться тест-смужками. Першим дзвіночком кризу може послужити специфічний запах з рота. Тут важливо дитині швидко заповнити дефіцит вуглеводів і не допустити блювоту.

Профілактика кризу.

Але найкраще лікування ацетономічного кризу - його профілактика. Для цього дитина повинна строго дотримуватися режиму, щоб не перезбуджуватися. Харчування має бути частим і не важким для травної системи. Його не можна годувати насильно і змушувати доїдати. Але і голодувати він теж не повинен. Не забувайте про помірні фізичні навантаження і регулярні консультації у гастроентеролога.

Читайте також: Як вберегти і вилікувати дитину від ангіни влітку?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber?