Коли у лісі з'являються проліски, хочеться принести додому ніжний весняний букетик, але квітка занесена до Червоної книги. Однак можна вирощувати лісові квіти вдома. Так і природу збережемо, і отримаємо задоволення.

Цибулини

Якщо походження садивного матеріалу невідоме, то обов'язковою є його обробка фунгіцидами для дезінфекції. Цибулини для посадки вибирайте цілісні, тверді й щільні, перевірте їх на відсутність цвілі або наростів. Зберігати цибулини довго не слід, відразу висаджуйте, вони не можуть довго лежати.

Посадка

Більшість видів ґрунту для горщиків підійдуть для посадки пролісків. Можна використовувати спеціальний волокнистий субстрат для цибулинних. Ґрунтова суміш повинна бути глинистою. Перевірте денця посадкових контейнерів, щоб переконатися, що вони мають отвори для дренажу.

У контейнері або широкому горщику (не менше за 13 см у діаметрі) можна створити барвисту композицію, посадивши цибулини групами по 5-10 шт. Заглиблюйте кожну цибулину на 5-7 см загостреним кінцем вгору.

Крокуси, які квітнуть рано, можуть стати компаньйонами для пролісків. Використовуйте їх, щоб заповнити вільний простір у контейнері.

Догляд

Після посадки поставте горщик у темне прохолодне місце на 2 місяці. Після цього розташуйте його там, де рослинам вистачатиме природного освітлення, але пам'ятайте, що пролісок погано переносить тепло. Під час усього вегетаційного періоду і квітнення температура повітря не повинна перевищувати +10° С.

Полив

Після посадки рясно полийте рослини. Це допоможе ґрунту осісти навколо цибулини, створюючи для неї сприятливі умови. Потім, до перенесення пролісків на світло, поливайте їх приблизно 2 рази на тиждень.

Читайте також: ротики, запашний тютюн та ехінацея: які квіти сіють на розсаду в березні

Не можна обприскувати рослини. Для них бажаний лише прикореневий полив. Перезволоження шкідливе для цибулинних, надлишок вологи може викликати загнивання, а вентиляція приміщення буде корисною.

Добриво

З часу появи пагонів і поки листя не стане відмерлим, пролісок потребує підгодівлі. Один раз на 2 тижні вносьте розчин садових водорозчинних добрив.

Догляд після квітнення

Після квітнення обережно зріжте засохлі квіти. Щойно листя зовсім зів'яне і пожовкне, його можна видалити з рослини. Це допоможе зберегти рослини здоровими.

Після цього можна висадити квіти у відкритий ґрунт. Кажуть, що у горщику проліски вдруге не квітнуть, але усі мають право на експеримент. 

джерело