Трійця - велике свято, яке в 2019 році випало на неділю 16 травня. Слідом за ним, весь тиждень вважається святковим і називається Троїцьким або по народному - Русальним. З цими днями пов'язані дивовижні традиції і прикмети.

 Увесь тиждень після Трійці в церковному календарі відзначений червоним кольором - святкова Троїцька седмиця. А в народі ці дні називаються Русальний тиждень.

Русальний тиждень - завершення того періоду, коли міфологічно душам померлих можна було перебувати серед живих.

Русальний тиждень, згідно з українськими традиціями - час «заложних», «нечистих» покійних, як правило юних дівчат, які померли не своєю смертю і з'являлися з того світу на цьому на короткий час. Ви, звичайно, здогадалися, що мова йде про русалок.

Читайте також: Які трави треба святити на Трійцю: у чому їх сила та призначення

Русальний тиждень, Русалчин Великдень, Навська Трійця - період часу, коли русалки з'являються серед живих, а потім повертаються, звідки прийшли. Існують обряди проводів, вигнання русалок. В Україні так проводили обряд вигнання русалок: одну з дівчат наряджали в русалку, надягали на неї білу сорочку і вінок на голову, виводили за село і примовляли: «Ідіть, русалоньки, йдіть, і наше жито не ломіть».

Прикмети Русального тижня

Головний колір Трійці - зелений, а всі традиційні гуляння проходять з використанням польових трав і квітів, будинки прикрашають скошеною травою, зеленими гілками дерев, в кожному регіоні це своє традиційне дерево: береза, ясен, клен, горіх. Викидати зелень не можна, а прийнято спалювати, заварювати і додавати в воду для купання. Троїцькі трави, освячені в церкві наділяли особливими магічними властивостями.

Незаміжні дівчата плели вінки, прикрашали ними голову, а потім пускали в воду і стежили, як поведе себе вінок. В який бік попливе, там і нареченого шукати, погано, якщо вінок потоне - до сліз.

Ворожили на судженого за допомогою березових гілочок - під подушку дівчата клали березові гілочки, щоб судженого уві сні побачити.

Читайте також: Новосілля: прикмети для щастя в новому будинку

У всі свята Трійці, починаючи з поминальної суботи, не можна було ходити в ліс і до водойм, особливо дівчатам, вважалося, що русалки, які гуляють по землі в цей час, залоскочуть і потягнуть за собою.

Однак дівчата потайки бігали в ліс, плели красиві вінки з квітів і "дарували" русалкам, в замін просили послати їм хорошого жениха. А для захисту від нечисті носили з собою любисток, полин чи часник.

Протягом усього Русального тижня не можна було займатися важкою працею, особливо в городі, сіяти, проводити будь-які роботи з землею, а також прати.