Школа - дуже важливий етап на життєвому шляху кожної людини. Для першачків, які у вересні вперше сядуть за шкільні парти, слово «школа» ніби і знайоме, але не повністю зрозуміле. А для батьків незрозуміло, чим ж зайнятись з дитиною влітку перед школою - наполегливо вчитись читати, рахувати тощо чи подарувати дитині останні безтурботні місяці дитинства.

Перш за все, батьки повинні похвилюватися про те, щоб у дитини сформувався позитивний образ школи. Не потрібно казати щось на кшталт «ось як підеш у школу, доведеться раніше прокидатись» або «у школі тобі ніхто допомагати не буде». Після таких слів у дитини відразу складеться враження про школу, як про щось погане і складне.

Хорошим рішенням буде навідатись влітку в школу, прогулятись коридорами, розповісти дитині цікаві історії, які траплялись у школі з вами. Познайомитись з першою вчителькою, якщо це можливо.



Особливим ритуалом підготовки до школи для дитини стане вибір канцтоварів, рюкзака, одягу, взуття. Дозвольте майбутньому першачку самостійно обрати те, що йому найбільше подобається. Приготуйте також подарунок для дитини, який буде для неї сюрпризом перед школою.

Вчіться разом з дитиною дотримуватись дисципліни. Не потрібно занадто навантажувати і вчитись зранку до вечора, але сформувати певний літній розклад варто. Наприклад, вийти на прогулянку, прийти додому пообідати, почитати (якщо вміє), відпочити. Ввечері можна влаштувати якусь розвиваючу гру з цифрами чи літерами.

Важливим в розпорядку для дитини має стати також сніданок, готуйте для дитини правильний і збалансований перший прийом їжі, аби енергії вистачало до обіду у школі.

Розвивайте в дитині самостійність. Літо - достатній період часу для того, щоб навчитись зав’язувати шнурівки, наприклад. Не допомагайте виконувати дії, які дитина вже має робити самостійно: чистити зуби та вмиватись, одягатися, взуватися, самостійно складати свої речі та складати рюкзак.

Спробуйте змоделювати шкільні ситуації, які можуть виникнути і разом з дитиною знайти вихід із них. Наприклад, дитину образив однокласник, дитина отримала погану оцінку або пошкодила чиюсь річ, загубилася у школі, не зрозуміла завдання.

Важливим для школи є вміння уважно слухати і запам’ятовувати. Після читання вголос обов‘язково запитайте, що дитина запам’ятала з прочитаного, імена героїв чи якісь інші подробиці.

Важливою також є рухова активність. Фізичний розвиток завжди стимулює психологічний. Нехай дитина проводить багато часу з друзями та однолітками.

Влітку варто відпочити, оздоровитись. Потурбуйтесь про нові враження для дитини, щоб шкільне життя розпочалось без проблем і з великим бажанням вчитися.

Читайте також: Відміна шкільної форми: у чому рівненські школярі підуть до школи 1 вересня? 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber