У червні цього року указом президента України було скасовано обов’язковість носіння шкільної форми. Як виявилось, багато батьків підтримують цю ініціативу, проте є й ті, які виступають «за» шкільну форму, до них також відносяться і освітяни Рівного.

З директорами шкіл Рівного проводились співбесіди, в процесі яких стало зрозуміло, що керівники закладів освіти виступають "за" шкільну форму. Однак прийняти рішення про шкільну форму вони можуть лише з ініціативи та за згодою батьків.

З Міністерства освіти жодних документів і роз’яснень щодо питання шкільної форми у новому навчальному році поки не надходило – про це повідомила заступник начальника міського управління освіти Катерина Сичик.

Власний досвід.

Мій син цьогоріч йде до першого класу. Питання шкільної форми вирішили на рівні нашої школи. Як такої обов’язкової форми немає, проте є святковий одяг, який просять одягати дітям на урочисті лінійки і різноманітні заходи. Так, першого вересня син піде до школи у вишиванці. Як на мене, це дуже хороше вирішення проблеми. Вишиванка – наша національна гордість, зараз безліч різноманітних гарно вишитих сорочок, футболок, сукенок. Можна знайти варіант на будь-який смак та гаманець. Надалі не планую водити дитину до школи у рваних джинсах, наприклад. Вважаю, що школа – це в першу чергу заклад освіти, де школярі повинні виглядати охайно.

Мені подобається варіант багатьох закордонних шкіл, де форма для учнів однієї школи однакова, комфортна, пошита за індивідуальними замірами. Звісно, реалізувати це на рівні держави нині практично неможливо, але до цього варто прагнути. Принаймні, це можуть робити окремі школи, адже не всі батьки на це погодяться. 

Читайте також: Рівне нські школярі підуть у школу без шкільної форми? В Україні її відмінили

Стосовно цього питання розгорілось багато суперечок, зокрема, на сторінках у соцмережах. В мережі Facebook у групі «Мама Рівне – Mama Rovno» на питання однієї з користувачів «В чому ваші дітки підуть на перше вересня?» зібралися десятки коментарів. Хтось – категорично проти, хтось, навпаки, настирливо захищає наявність шкільної форми, аргументуючи це тим, що шкільна форма – не сірість, а організованість і без неї школа перетвориться «на базар». Один з плюсів шкільної форми, як вважають рівняни, - це однаковий вигляд дітей з сімей різного рівня забезпеченості, щоб не було цькування, щоб дітки не мірялись між собою, у кого кращий одяг чи взуття.

Рівнянка Леся Нечипорук вважає, що думки дітей повинні бути спрямовані на навчання, а не на те, в чому то піти в школу.

Коли я вчилася в школі, у нас була форма. В інших школах в той час форми не було. Від знайомих з інших шкіл чула про цькування дітей – діти заможних батьків насміхались над дітьми з бідніших сімей, висміювали їх через одяг. В нашій школі такого не було, всі були одягнуті однаково, навіть не пам’ятаю, щоб ми чийсь одяг обговорювали. Діти повинні вирізнятися розумом, а не одягом, принаймні в школі – це точно. Не підтримую ідею з скасування форми.

Коментар набрав чимало лайків від рівнян, які мають таку ж позицію. Дехто ж вважає, що відміна шкільної форми – позитивне рішення, адже це розваває індивідуальність, діти повинні показувати своє «Я», в тому числі й у одязі.

Так, Анна Потерюк каже, що шкільна форма – це «сірість концлагеря».

Носимо зручний та яскравий одяг – виховуємо смак і стиль, а не «забиваємо» індивідуальність дитини. І так школа – далеко не рай для багатьох дітей, то чому їх ще примушувати носити «траур» і «сірість»? Ще встигнуть у своєму житті приміряти офісний стиль. Багато діток проводять в школі більшу частину свого часу, невже хтось думає, що дитині цілий день супер зручно носити піджак з брюками чи спідничку (сарафан) з риплячою блузою.

Повертаючись до теми вишиванок, багато мам вважають ідеальним поєднання спідничок і штанів з вишитими сорочками або ж вишиті сукні, тим паче на урочисті заходи у школах, такі як перше вересня чи останній дзвінок. Головне, що потрібно розуміти і батькам, і дітям – на щодень в учня має бути чистий, охайний вигляд – буде це форма чи звичайний одяг. А керівництво шкіл у своїх статутах може прописувати вимоги до зовнішнього вигляду школяра, це також важливо, вседозволеність - це не найкращий варіант. 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber