Пропонуємо вам мандрівку до одного із районів області. Чим багата Рокитнівщина і що можна побачити, читайте далі.

Саме у цьому районі знаходиться так званий дуб-патріарх, який отримав назву Юзефінський. Розташований він неподалік села Глинне. Це найстаріший дуб в Україні, якому більше 1300 років, є ботанічною пам'яткою природи.

До теми: тисячолітня родзинка Рокитнівщини: Юзефінський дуб (ФОТО)

Неподалік від дуба знаходиться ботанічна пам'ятка природи - Юзефінська дача. Тут можна побачити дерева віком по 300–400 років, окремим екземплярам — до 1000 років. Є кілька старих ялин та екзотичних порід, зокрема сосна Веймутова.

На Рокитнівщині є озеро Тухове. Це одне із найкращих місць для відпочинку та рибалки. Воно розташоване неподалік села Томашгород, біля колишнього хутірця, яке мало назву Тухове. 

Серед луків Полісся осторонь відомих туристських шляхів і значних населених пунктів загубилось це озерце. 

Саме тут можна потрапити до масиву "Сира погоня". Це частина найбільшого в Україні болотного масиву "Кремінне". Воно розташоване на північ від села Єльне. 

Одне із небагатьох типових для Західного Полісся боліт, що збереглися до наших днів неосушеними. Для масиву "Сира Погоня" характерний своєрідний горбисто-мочажинний комплекс. Болота з таким комплексом властиві зоні тайги, на Поліссі вони виключно рідкісні

Дивіться також: майстрині Рокитнівщини популяризують ткацтво поліських килимів (ВІДЕО)

Ще однієї родзинкою краю та окрасою Полісся в цілому є річка Льва. Вона не схожа на інші річки Рівне нщини. її червонисто-темна вода, настояна на корінні дерев, то ледь помітно в'юниться в осоках, то клекоче - шумить на заводях.  Гарне місце для відпочинку на березі річки можна побачити неподалік мосту на міжнародній трасі сполученням Київ- Варшава. 

Саме на її узбережжі збереглися типові поліські краєвиди, яких шкода, з роками стає все менше і менше.

Історичні корені назви річки ще остаточно не з'ясовані. За однією із ймовірних версій, яку довелося почути з вуст місцевих старожилів, назву річки пов'язано з львівською пані, яка мала у верхів'ї річки свої землеволодіння, а поблизу села Олександрія - маєток.

Це веде на здогад, що назва річки була отримана в результаті трансформації слова «Львів» на слово жіночого роду. Хто була та таємнича галицька магнатка і в які часи вона жила? Відповісти на ці питання нині дуже проблематично. Єдине, про що можна з точністю сказати, що події відбувалися ще до початку XIX ст.

Читайте також: мандруємо разом: Рокитнівщина з висоти пташиного польоту (ФОТО)

Крім того, у Рокитнівському районі можна завітати на водосховище Боберське. Воно збудоване на правій притоці річки Случ – річці Бобер, неподалік села Князівка.

Місцеві жителі називають його ще Князівським або «Брище». Останню назву водосховище отримало тому, що знаходиться у межах загальнозоологічного заказника “Брище” державного значення, який було створено у далекому 1964 році з метою охорони бобрів.

До теми: мандри Рівне нщиною: водосховище "Боберське" (ФОТО)

Будучи в самому селищі можна завітати до дендропарку. Саме тут росте близько 220 видів рідкісних для Полісся рослин та 150 видів дерев і кущів, серед яких дуб червоний, дуб скельний, дуб пірамідальний, сосна Веймутова, кедр сибірський.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber