Ідея об'єднати вже утворені ОТГ у більші, схоже, надто не подобається на місцях. На сесіях громад один за одним приймають звернення щодо перегляду пропонованого плану устрою. Відповідні рішення вже підготували у Дубенському та Рокитнівському районах.

Справжня хвиля протесту котиться Рівне нщиною після оприлюднення нового варіанту адміністративного поділу області.

Читайте також: На Рівне нщині кількість ОТГ хочуть зменшити удвічі

Мирогощанська об'єднана територіальна громада стала однією з тих, кого планують "укрупнити" у Дубенському районі. Саме тому голови трьох громад - Тараканівської, Повчанської та Мирогощанської - вже направили спільне звернення з цього приводу у всі можливі інстанції.

Читайте також: Готові судитись: три громади Рівне нщини повстали проти укрупнення

Та на цьому вирішили не зупинятись. Зокрема, прийняли власне звернення з вимогою "недопущення згортання реформи децентралізації".

Слідом за Дубенським районом, відстоювати свої сформовані громади взялися і на Рокитнівщині. Тут, до слова, планом передбачено дві громади - Рокитнівську та Березівську. Це попри те, що в районі вже є сформована Старосільська ОТГ.

Рішення з проханням включити у перелік ще й Старосільську ОТГ тут прийняли на сесії районної ради.

 

Такі кроки, на думку консультанта Офісу реформ Асоціації міст України на Рівне нщині Василя Куриласа, є цілком зрозумілими:

- Однак мушу сказати про те, що були не враховані вимоги методики при формуванні перспективного плану, маю на увазі зону доступності. У нас переважав принцип добровільності об'єднання громад. Відверто, я завжди підтримував такі наміри й розвиток таких громад був пріоритетним. Але зараз ми не розуміємо, які завдання і повноваження мають бути після чергових виборів на місцевому самоврядуванні. Буде неправильно, якщо від початку нового адміністративно-територіального устрою громади, які утворилися раніше, не будуть мати фінансової можливості вирішувати питання місцевого значення.

Саме у цьому, на думку експерта, полягає головна проблема. Адже важливо, щоб принцип добровільності не перекреслювався іншими чинниками.

- Що ж до Дубенського району, то місто опинилося затиснуте громадами. Тому тут мають прийматися рішення стратегічні, які, можливо, не будуть задовольняти інтереси громад. Щодо звернень, то вони мають бути - від ради, від керівництва, аби їх почули. Але Кабінет Міністрів має прорахувати все на перспективу, всі ризики й пояснити відкрито: чому громади можуть чи не можуть залишитися в такому форматі, наприклад, найближчу каденцію після чергових виборів. Це має бути діалог між громадою і Кабінетом Міністрів, - відзначає Василь Курилас.

 

Читайте також: ОТГ Рівне нщини хоче діалогу з владою про майбутнє