Комунальний садочок в Україні, який працює за педагогічною системою Монтессорі та вводить безглютенове харчування, і це ще не все. Про те, на якому рівні освіта у Вараській ОТГ дізнавайтеся далі.

Довідка:

1 листопада 2018 року було створено Вараську громаду з адміністративним центром у Вараші. Громада складається з міста Вараш та села Заболоття. Чисельність населення складає 44372 осіб. 

Загалом на території Вараської територіальної громади функціонує 10 закладів дошкільної освіти та 2 навчально-виховних комплекси. А ось щодо шкіл, то їх у громаді вісім. Дошкільнят у Вараській ОТГ 2185, а школярів, які здобувають середню освіту - 5573. Тож майже п’яту частину населення громади складають ті, хто зараз старанно здобувають освіту.

Перші кроки до освіти або про дошкілля у Вараській ОТГ

Методика італійського педагога Марії Монтессорі стала популярною ще у середині 20 століття і донині не втратила своєї популярності. За методикою, основа розвитку дитини полягає у роботі над індивідуальними вміннями та спрямована підготувати дитину до реального життя в усіх його аспектах.

У 1995 році відкрилась перша група Монтессорі у місті Вараш ДНЗ № 7, а у 2001 році продовжив цю справу НВК № 10. Та у вересні 2019 року, у навчально-виховному комплексі під числом 10 розпочала свою роботу перша в Україні інклюзивна різновікова група Монтессорі в комунальному закладі освіти. Наразі у цій групі із 15 дітей віком з 3 до 6 років - дві дитини з особливими освітніми потребами.

Нині у ДНЗ №7 виховується 60 дітей (4 різновікові групи) та у НВК №10 - 47 дітей (три групи). У останньому вихованці вже з трьох років опановують англійську мову. 

 

Головне у вихованні – це свобода дитини у всіх аспектах її зростання. Малюк має розуміти, що йому довіряють, тому дають можливість вибору, і також можливість робити власні помилки та самостійно їх виправляти.

"Багато  батьків нашого міста бажають, щоб їх дитина  навчалася саме в такій групі, приводять у групи Монтессорі свою другу, третю дитину, рекомендують знайомим, друзям... Результат у порівнянні з дітьми з груп загального розвитку - діти з Монтессорі-груп самостійніші, мають власну думку на все, критично мислять, емоційно відкриті і позитивні, готові жити в світі, який постійно змінюється", — розповідають у Вараському управлінні освіти.

До слова, з 2003 року  ДНЗ № 7 і НВК № 10 є опорними в Рівне нській області з впровадження наукового методу М.Монтессорі в практику роботи дошкільного закладу, а з 2006 року педагоги НВК № 10 і ДНЗ № 7 є дійсними членами Асоціації Монтессорі-вчителів України.

Та не тільки про методику навчання піклуються у дошкільній освіті. Однією з переваг дошкільнят у Вараші є безглютенове харчування.

"Питання впровадження безглютенового та безлактозного харчування виникло ще у травні 2018 року, саме тоді  до управління освіти виконавчого комітету Вараської міської ради надійшло звернення батьків, чиї діти потребують такого  дієтичного харчування", - розповідає начальниця управління освіти Вараської ОТГ Олена Корень.

 

При вивченні питання такого харчування виникли труднощі. У Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ дієтичне харчування призначається лікарем закладу або відповідного профілю закладу охорони здоров’я дітям, які часто хворіють або мають хронічні захворювання. Тобто, організація харчування із виключенням окремих груп продуктів із раціону харчування дитини у названій Інструкції не передбачені.

Діти, у яких виявлено непереносимість лактози та глютену не можуть відвідувати заклади дошкільної освіти повний день, через особливості у харчуванні. А відсутність рекомендацій на законодавчому рівні, щодо організації спеціального дієтичного харчування для людей, які мають різні види непереносимості, а також алергію на ці та інші складові робить повноцінне відвідування навчальних, оздоровчих, лікувальних закладів в Україні тощо. Єдиним варіантом, згідно діючого законодавства, здобуття дошкільної освіти для таких дітей рекомендовано у групах короткотривалого перебування без організації харчування.

 

Впроваджували таке харчування у Вараші близько року. Досвід перебирали у колег зі Львова, адже саме вони відкрили першу в Україні дошкільну групу для дітей з особливим харчуванням.

"Труднощі у запровадженні виникали в процесі складання перспективного дієтичного меню, оскільки в нашому місті немає лікаря-дієтолога та постачання спец. продуктів, (таких як хлібці рисові, рисові макарони, рисове борошно тощо) важливо було щоб вони мали відповідне  маркування та мали українські сертифікати якості", - розповідає Олена Корень начальниця управління освіти Вараської ОТГ.

 

Та все ж спільними зусиллями батьків дітей, які мають потребу у дієтичному хачуванні, сестрою медичною з дієтичного харчування та Вараським центром первинної медичної допомоги з другого вересня 2019 року розпочато харчування для 6-ти дітей з непереносимістю глютену та лактози у місті.

 

До слова, Олена Корень додає, що вони охоплюють 100% дітей дошкільної освіти. Тобто черг у садочках нема. Отримати дошкільну освіту можуть всі, ба більше вона є обов’язковою. Тому діти віком від 2 до 6 років навчаються у дитсадках.


Школи у Вараській ОТГ

Олена Корень, начальниця управління освіти Вараської ОТГ

Нова українська школа - головна освітня реформа. ЇЇ мета створити умови, які  комфортні для навчання. Школа має давати учням не тільки знання, а й вміння ними користуватись. Закон «Про освіту», який розпочав нову українську школу, був ухвалений осінню 2017 року.

Проте начальниця управління освіти розповідає, що єдині труднощі, які виникли - це з педагогічним колективом. Бо не всі вчителі готові сприймати і працювати в демократії.

"У цьому є відбиток ментальної діяльності, Радянського союзу. І разом з тим ми не можемо відмовитися від досвідчених педагогів, яким важко себе "переламати", але молодих ми не маємо так багато, щоб забезпечити себе усіма вчителями", розповідає Олена Корень.

Про оснащення закладів в Управлінні хвастаються. Школи забезпечені усіма матеріалами, меблями, закуплені парти. Кожен заклад, навіть минулоріч, забезпечений мультимедійною дошкою, проектором, системою друку. Навіть є 3d-принтери. І придбали це за рахунок державного та міського бюджету. Минулого року,  державних коштів на школи було виділено 1,5 мільйонів гривеень, а з міського бюджету 3 мільйони гривень. 

Інклюзивна освіта у Вараській ОТГ

Інклюзивним навчанням у громаді забезпечено 40 учнів з особливими освітніми потребами.

"Інклюзивне навчання працює на рівні, у нас є багато інклюзивних класів, введені для усіх діток асистенти-педагоги. Працює інклюзивно-ресурсний центр, який забезпечений фахівцями. Вони працюють за методиками, до того ж пройшли навчання згідно тих методик. На них були виділені кошти згідно з тим бюджетом. Технічному обладнанні можуть позаздрити багато населених пунктів", додає Олена Корень.

Енергоефективні школи - це не казка для Вараської ОТГ

Олена Корень, начальниця управління освіти Вараської ОТГ

З фінансової сторони, каже начальниця Вараського управління освіти, різницю вже відчули. А саме економію за освітлення в натуральних показниках. Пояснює це тим, що тарифи зростають, тому про економію в грошовому еквіваленті не говорять. Але в натуральних показниках є екнономія до в межах 30-45%. У теплі також мають економію, але ще з цим важко. Бо потрібно збалансувати системи опалення.

Крім того економлять тим, що ставлять менші показники на вихідні та канікули, коли дітей у школі нема.  

 Матеріал створено в рамках проєкту «Реформи працюють», який впроваджує ТРК "Рівне 1" за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

  USAIDInternews