Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/1912/i109137.jpg?1576763462

Чи енергоЕфективна Рівненщина?

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

Ви вже відчули як зима повільно переймає погоду весни? Такі зміни у кліматі безпосередньо пов’язані з глобальним потеплінням.

Довідка:

Глобальне потепління (англ. Global warming) — наростаюче поступове підвищення температури поверхні Землі, що пов'язується з парниковим ефектом і призводить до зміни клімату у всеохопних масштабах. Таке визначення дає Вікіпедія

 

Наслідки зміни клімату - незворотні.

Потепління призведе до різких перепадів тиску, як наслідок, поява ураганних вітрів стане частішою, буде більше сильних опадів, які будуть супроводжуватись ще й паводками. 

На думку експертів, протягом  наступного десятиліття середньостатистична температура в Україні зросте на 0,2 градуси за Цельсієм, повідомляє Українська кліматична мережа. 

Майбутніми наслідками буде підтоплення південних областей через підвищення рівня моря та засолення ґрунтів, і навіть поява “кліматичних” біженців з інших країн. 

На таку проблему влада має звертати увагу вже. Зокрема, громади мають створювати заходи, аби скорочувати викиди парникових газів. Українські міста, селища та ОТГ мають враховувати зміни клімату у своїх стратегічних документах. Уряд натомість має забезпечити зв’язок між національними цілями з клімату та місцевою політикою.

 

Крім цього глобальне потепління має спонукати лідерів місцевого самоврядування до чітких та виважених дій, до прикладу, утеплення будинків, розвитку громадського транспорту та введення нових стандартів енергоефективності для промисловості та приватного життя (будинків). 

 

Та це не єдина причина через яку потрібно робити акцент на енергоефективній діяльності. Така політика, допоможе споживачам зекономити електроенергію та кошти. Та це не означає, що люди мають відмовитися від благ цивілізації і згадати часи до нашої ери. Навпаки, це розумне використання цих благ. 

Енергоефективність означає раціональне використання енергетичних ресурсів, досягнення економічно доцільної ефективності використання існуючих паливно-енергетичних ресурсів при дійсному рівні розвитку техніки та технології та дотриманні вимог до навколишнього середовища, зазначається на сайті Центру досліджень соціальних комунікацій НБУВ. 

Енергозбереження відрізняється від поняття енергоефективність, останнє ширше.  Енергоефективність охоплює заходи, які не дають прямої економії енергоресурсів, однак впливають у цілому на економічні показники при їх використанні, зазначено у виданні про енергетику.

 ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ КОЖНОМУ?

На думку експертів Європейсько-українського енергетичного агентства, за допомогою тепломодернізації та капітального ремонту в будинках можна зменшити щорічне споживання і втрати енергії на 10–25 %. При цьому в цілому по Україні потенціал зменшення енергоспоживання становить 75 %.

Отож, як втілюються реформи з енергоефективності на теренах Рівненщини - про це далі. 

Розпочнемо з міста атомників - Вараша. Саме воно є центром Вараської ОТГ, до складу якого входить ще ближнє село Заболоття. Чисельність населення Вараша складає 42 350 осіб. 

У Вараші знаходиться Рівненська атомна електростанція, що входить як структурний підрозділ до складу державного підприємства — Національної атомної енергогенерувальної компанії «Енергоатом».

Та попри це місто не втрачає можливості шукати заходи задля енергоефективності.  Саме тому часто подають свої ідеї на конкурси, де виграють. 

 “Ми брали участь у швецькому конкурсі НЕФКО, це по екології та енергозбереженню. У нас в закладах освіти встановлені індивідуальні-теплові пункти (ІТП), замінено вуличне освітлення, дуже багато вуличного освітлення по місту і освітлення в школах. І зараз ми взяли участь по енергозбереженню заміна обладнання на наших насосних там, де водозабор, каналізаційні насосні. Будуть кошти і будемо міняти теплотраси по місту”, розповів голова Вараської ОТГ Сергій Анощенко.

- Чи вигідні умови для бюджету міста? - журналістка.

- Так, кредитний відсоток 3%, але там є ще грантова частка, яка повністю перекриває ті проценти, які ми заплатимо. Тобто місту це вигідно. У Вараш дуже хороша кредитна історія, тому ми беремо участь і будемо надалі”, - розповідає голова Вараської ОТГ.

Про енергозбереження у закладах освіти нам розповіла Олена Корень, начальниця управління освіти Вараської ОТГ.  

 

“За програмою НЕФКО, в усіх закладах загальноосвітньої освіти встановлені теплові пункти. А в двох дошкільних закладах і в одній школі повністю замінене освітлення, встановлені нові енергозберігаючі лампи. Ми відчули економію з освітлення в натуральних показниках. Тарифи зростають, і ми не можемо говорити про економію у  грошовому тарифі, але в натуральних показниках ми маємо економію в межах стало 30%. Бо десь може бути до 40%, десь може бути 45%.У теплі також мають економію, але ще з цим важко. Бо потрібно збалансувати системи опалення”, - розповіла Олена Корень, начальниця управління освіти Вараської ОТГ. 


Зміни, які запровадили у Вараші в закладах освіти - можна побачити у відео.

У Рівненській області є ще одне місто, де беруть участь у міжнародних програмах та конкурсах з енергоефективності - у Костополі. 

Володимир Волос - заступник з соціальних питань.

 

“Якщо сказати, що все вирішено - то ми далекі ще від цього. Ми йдем вперед, ми брали участь в міжнародних проектах, моїм колегам вдалося зробити енергоефективним місто через освітлення Костополя. Дуже великий економічний ефект від запровадження польського проекту. Також нам вдалося на всі дитячі садочки встановити колектора, для підігріву води діткам. Це питання було вирішено і нещодавно ми перевіряли як воно працює,і воно якісно працює, хоч пройшло вже багато років”, - заступник з соціальних питань у місті Костопіль. 

 

“Важливо не те, що їм стало тепло, важливо те, що вони стали ближчими один до одного. Люди, які жили в різних квартир раніше не знали один одного. Вони вирішують самі свої проблеми, знаходять кредити. Я сподіваюся, що ми будемо, як наші колеги з міста Рівного, тільки фінансувати по процентах за кредит”.

Та ось у такий спосіб у Костополі робили дещо більше. Через енергоефективність - шукали  нового господаря багатоквартирного будинку. Як саме?

 

“Ми дали мільйон гривень, Європа дала 250 тисяч гривень, а люди дали тисячу гривень. І вони відчули наскільки це ефективно. Люди готові тепер до цього вже сьогодні. Ми легко збираємо семінари, запрошуємо представників з Рівного на енергоаудит, наші люди готові працювати далі”, розповідає заступник з соціальних питань у місті Костопіль. 

Тож тепер у Костополі цілий комплекс утеплених будинків. 

Острог

З 2014 року Острог активно бере участь у конкурсах та грантах, як тільки в області була запроваджена програма енергоефективності. За ці роки у місті запровадили 16 проектів на понад два мільйони гривень. Здебільшого у закладах освіти та культури. Вже цього року Острог зумів реалізувати три проекти. Усі вони стосуються саме освітніх закладів й спрямовані на те, аби дітям навчатися, а вчителям працювати було тепло.

Про це розповідає Анатолій Лисий - заступник міського голови Острога.

 

 

Корець

“З метою енергозбереження у садочку був проведений ряд заходів: заміна вікон, дверей на пластикові, за кожною батареєю в кожній групі були поставлені в спальні були поставлені відбивачі тепла, також в нас замінені всі абсолютно лампочки на енергозберігаючі. Ми у кінці 2018 року виготовили проектно-кошторисну документацію, капітальний ремонт даху, утеплення даху, фасаду ДНЗ. У цьому році ми не попали у програму, але сподіваємось, що у наступному потрапимо у програму ДПР. Надіюся те, що ми задумали - ми здійснимо. Тобто держава виділить нам кошти на утеплення фасаду, на утеплення даху”, - розповідає Надія Гуменюк, завідуюча ДНЗ (ясел-садок) №3 "Ромашка".


 

Також у садку “Ромашка” працює станція знезалізнення - це такий фільтр очистки води, яка йде на харчоблок і пральню. Тобто поступає чиста вода від піску, осаду, відбувається ультрафіолетове знезараження води.


 

 Привільне  

Аби енергія використовувалась максимально й при цьому не вимагала додаткових витрат, у Привільненській об’єднаній громаді вирішили акцентувати на сонці. Тут впроваджуються інноваційні технології з використання альтернативних джерел енергії. Дитячий садок "Бджілка" користується водою, яку гріє сонце, адже саме тут нещодавно влаштували геліосистему - сонячний колектор. Потужність якого розраховано на 500 літрів води. Її вистачає на всі три групи садочку та шкільну їдальню. Проєкт реалізовується в рамках обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад. Тож і фінансувався спільно - частина з обласного бюджету, а частина - з місцевого.


Лариса Панасюк - завідуюча КЗ Привільненський ДНЗ ясла-садок "Бджілка"

Авторка: Іванна Власюк

Відео: Денис Чиж, Олександр Бойко

Матеріал створено в рамках проєкту «Реформи працюють», який впроваджує ТРК "Рівне 1" за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: