Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
/pics2/1911/i108467.jpg?1575017347

Як розвивається дошкілля у Сарнах, Острозі та Острожці?

Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1

Перед тим як потрапити до реформованої початкової освіти. Дітям потрібно отримати базові навички, які власне вони отримують у дошкільних-навчальних закладах. Нова команда Міністерства освіти та науки, пріоритетом поставило реформування дошкільної освіти. Це найбільше стосується, власне змісту дошкільної освіти. Адже перед Новою українською школою, потрібно отримати правильну базу так би мовити від “нового українського садочку”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Для нас уже стає очевидним, що не може бути хорошої шкільної освіти, якщо в перший клас приходять неготові діти, а тому зміни в дошкільній освіті ми хочемо зробити одним з своїх пріоритетів, а ефективний ранній розвиток - це те, що може забезпечити дитині привиття навичок, вміння спілкуватися з зовнішнім світом, розуміння своїх емоцій, емоцій інших, що вкрай буде необхідно в школі і без чого дуже складно успішно навчатися. А тому зміна змісту в дошкільній освіті, нові методики для вихователів — це те, над чим ми хочемо працювати", - сказала Ганна Новосад.

Ще однією нагальною проблемою, яка постає перед керівниками закладу, це наповнюваність ДНЗ дітками. Допоки в одних населених пунктах - заклади переповнені і батьки стоять у чергах, то в інших населених пунктах - у садочки ходить мало дітей. Аби усунути проблему щодо нестачі дошкільних закладів та розвивати мережу дитячих садочків Міністерство освіти має почати співпрацю з місцевою владою, об’єднаними територіальними громадами.

Та не лише будуванням нових садочків планують вирішувати проблему з наповненістю і кількістю закладів, у міністерстві плануюють змінювати форми здобуття дошкільної освіти, змінювати навчальні програми, а також підвищувати рівень престижності праці вихователів.

А ось як працюють нині у дошкільних-навчальних закладах на Рівненщині - дізнавайтеся далі.

місто Сарни

Першим населеним пунктом на нашій мапі дитячих садочків - буде місто Сарни.

Довідка: Сарни - місто, яке відоме з 1648 року. Сарни є центром Сарненського району Рівненської області. Статус міста отримало з 1939 року. Чисельність населення становить приблизно 30 тисяч осіб. Славиться місто льонопереробним заводои та металообробною промисловістю.

У місті функціонує 8 дошкільних навчальних закладів, зокрема 2 дошкільні заклади комбінованого типу та 6 закладів ясла-сад з режимом роботи 10,5 годин.

Дошкільну освіту здобувають 1480 дітей. Відсоток охоплення дітей дошкільною освітою віком від 3 до 6-7 років становить 85%.

У місті відкрито 8 груп з інклюзивним навчанням, у них 11 дітей з особливими освітніми потребами.

Людмила Потапович - директорка Дошкільного навчального закладу комбінованого типу ясла-садок №8 ”Веселка” розповіла трішки більше про свій заклад.

“Наш садочок - один із найпотужніших закладів в нашому місті. Він є ДНЗ комбінованого типу ясла-садок №8 Сарненської міської ради, має потужність 210 дитячих місць. А на сьогоднішній день, заклад відвідує 350 дітей нашого міста. 78 працівників, з них 31 педагогічний працівник. Маємо в штаті групу - компенсуючу, тобто логопедичну, для дітей з фонетико-фонематичним недорозвитком, тобто діти, які мають не тяжкі порушення мовлення”, - розповіла Людмила Потапович.

 

- Розкажіть детальніше про цю групу, - журналістка.

- На групі працює два корекційних вихователя, а також працює вчитель-логопед. Дуже багато дітей мають вади мовлення, і навіть ситуація така, що ми дітей з міста не добираємо. Ми набираємо цю групу лише з побажання батьків, з тих дітей, які відвідують наш заклад. Проходять обстеження діти середніх груп і набираємо старшу групу з дітей, які мають вади мовлення.

- Скільки створили груп цьогоріч? - журналістка.

 

- У цьому році саме на початку навчального року за зверненнями батьків було створено дві групи для дітей з особливими освітніми потребами. Тобто дві інклюзивні групи. Були введені в штат два асистента вихователя, маємо двох діток: дитинка ясельного віку і дитинка старшого віку.


- Хто працює з дітками? Які педагоги?


- З ними працюють ще корекційні педагоги, маємо у штаті практичного психологиню, яка підвищує свою освіту і не тільки обов’язковими курсами, але і шляхом самоосвіти і відвідування різноманітних навчань. Крайній раз вона пройшла навчання по піскотерапії в корекційній роботі. Ми придбали обладнення для того, щоб вона могла працювати з дітками, які мають потребу в піскотерапії. Також цю практику ми використовуємо у роботі і з тими дітками, які працюють індивідуально. З іншими дітками - це арт-терапію використовуємо, казко-терапію.

"Використовується дуже багато інноваційних методик в роботі. Наша гордість не тільки наші діти, але і наші батьки. Те, яким ви бачите стан нашого закладу, багато батьки приділяють увагу і допомагають нашому закладу. Нам ніби і вистачає фінансування, але є такі невеличкі потреби, можливо, наші бажання, можливо якась вимога часу і хочеться змінювати заклад, для дітей, для того щоб вони виростали в сучасному середовищі, сучасному освітньому просторі. Ми опираємося на допомогу як батьків так і меценатів нашого міста, багато підприємців нам допомагають. Левову частку фінансування ми маємо із міської ради, тому що найпотужніші такі фінансові вкладення йдуть саме з бюджету", - розповідає Людмила Потапович.

Про пісочну терапію нам розповіла психологиня дитячого садку Ірина Мельник, за її словами, коли діти граються у піску, вони розвивають дрібну моторику рук. Тим же коригуючи форми негативної поведінки. Якщо дітки агресивні, тривожні, замкнуті, невпевнені, то взаємодіючи із піском - вони долають свої негативні прояви.

“Дитина бере іграшки і виставляє на пісочне поле, таким чином відбувається корекція, дитина свою енергію віддає пісочку і надіємося, що пісочок сцілює дитину. Діткам це дуже подобається, вони спокійніші, тоді більше говорять, розвиваються і отримують задоволення працюючи з пісочною терапією”, - розповідає Ірина Мельник.

Довідка: Острожецька сільська об'єднана територіальна громада — об'єднана територіальна громада в Україні, у Млинівському районі Рівненської області. Адміністративний центр — село Острожець. Площа громади — 139,1 км², населення — 5980 мешканців. 14 сіл об’єднано.

Про історію дошкілля в Острожці нам розповіла завідуюча КЗ ДНЗ ясла-садочок "Сонечко" Острожецької сільської ради, Валентина Максим'як.


“Наш садочок заснований 1980 році. У 50-х роках почалося дошкілля. Cадочок розрахований на 140 місць, зараз функціонує 6 груп. 1997-1998 роках дошкіллля у Острожці занепадало, була декілька груп, але спільними зусиллями Острожецької сільської ради, людей і батьків - ми змогли зберегти і не закрили садочок.

На сьогоднішній день в нас так само функціонує 6 груп, на разі, маємо 130 дітей. Так як по нормативам наповнювання згідно закону про дошкільну освіту маємо одну ясельну групу в якій має бути 15 дітей, але ми маємо зараз 20 дітей. У зв’язку з демографічною ситуацією, яка склалася на території вже сьогодні Острожецької ОТГ, всі села, що входять до громади хочуть своїх діток водити сам в наш дитячий садок.

 - Чому?
 - На території громади він єдиний великий садочок, хоча ось-ось має відкритися дитячий садочок у с. Залав’я, "Казка". Там пройшла реконструкція із початкової школи під дошкільний заклад. І ми плекаємо надії, що ми розгрузимося і можемо взяти всіх бажаючих в наш садочок, а кому ближче до Залав’я буде ходити туди. Тому що навіть ці села Городниця, Новоукраїнка, їм не зручно добиратися до свого Ярославицького садочка, бо там вже інша громада. Вони воліють ходити сюди до нас”.

 

Довідка: Острозька ОТГ - громада, яка об’єднала два населених пункти: село Розваж та місто Острог, при чому останній є центром. Створена 26 липня 2019 року. Чисельність населення громади становить 16506 осіб.

У Острозі є два навчальних дошкільних закладів, з директоркою одного з них ми поспілкувалися більш детально. Угрин Тетяна - керує Острозьким дошкільним навчальним закладом №2 «Веселка».

- Яка історія у вашого закладу?

- Наш дошкільни заклад у 1989 році розпочав свою діяльність, тобто ми вже відсвяткували 30-річчя нашого дитячого садочка. Садочок працює за гуманітарно-естетичним напрямком, у нас є художня студія в закладі, прекрасні музичні керівники. Відповідно діти готуються і до музичної школи і взагалі в естетичному розвитку мають гарні напрацювання.


- Яка особливість вашого закладу?
- У нас дуже гарна співпраця з батьками - це наша родзинка. Проводиться у нас щорічний фестиваль “Родинної пісні”, цей фестиваль проходить в січні лютому місяці, чим він цікавий? Бо залучається мама, тато, дідусі, бабусі, загалом родина. Залучаються ті, хто грає на музичних інструментах усією сім’єю. Це доволі цікаво і батькам і дітям . Відповідно йде до нашої роботи напрямком закладу гуманітарно-естетичного.

Закладу вже 30 років. Тож, здійснювали капітальний ремонт вже три рази.

Додає, що в основному фінансування - це бюджетні кошти та левова частка батьків. Батьки допомагають матеріалами, фізично і фінансово.

Авторка: Іванна Власюк

Відео: Денис Чиж, Юрій Кобів

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: