фото ілюстративне
Останнім часом неабияку популярність серед мандрівників набуває туризм Україною. Не оминають туристи й Рівненщину, адже тут збереглося чимало історичних пам'яток, які бережуть історію до сьогоднішніх днів. Острог - є одним із найпопулярніших містечок області серед мандрівників. Отож, чим саме заманює туристів історичне місто, читайте далі.

Ні для кого не є секретом, той факт, що більшість історичних пам'яток, а саме: замки, костели та інші історичні споруди найбільш приваблюють туристів з усіх куточків України. Рівне нщина на Західній Україні популярна не лише архітектурними творіннями, а природними дивами. Тому для того, щоб сюди приїздило все більше й більше туристів, руку треба тримати на пульсі й йти у ногу з часом. 

Щоб ж вдалося зберегти історичному Острогу й як розвивається місто, щоб привабити сучасного туриста, поговоримо далі. 

Трохи історії допоможе читачам відворити у своїй уяві значимість архітектурних пам'яток у містечку

Історія невеличкого міста починається з далекого 1100 року. Відомо, що колись Острог входив в п'ятірку найбільших міст в Україні. Сьогодні ж це невеличкий, але дуже затишний провінційний райцентр, який радий мандрівникам не лише з України, а й інших куточків світу.

Починається історія Острога з часів Київської Русі. Саме в цей час і з'явилася сучасна назва "Острог". У XIV столітті князь Данило Острозький, заснував на крутому схилі над річкою Вілія замок, який у майбутньому став резиденцією однієї із найбагатших родин князів Острозьких.

Найвпливовіший та найбагатший у Речі Посполитій рід князів Острозьких володіли містом три століття. Протягом XIV-XVI століть замок в Острозі був родовим гніздом князів і найбільшого свого розквіту досяг саме за Костянтина Івановича Острозького.

Нині перлина давньоруського фортифікаційного мистецтва приймає у своїх стінах чимало поціновувачів історії. 

На так званій Замковій горі можна побачити найдавнішу споруду - "Вежу муровану" або башту-донжон та Нову круглу вежу, яку збудували в XVI столітті. Відомо, що Нова вежа декілька разів видозмінювалася, однак змогла до сьогоднішніх днів зберегти свою велич та міць. Ймовірно тут згодом створять музей військової слави Князів Острозьких.

Сьогодні у Вежі мурованій для туристів працює краєзнавчий музей. Тут можна побачити різні експозиції та колекції археології, іконопису, живопису, скульптури, кераміки, зброї, посуду, інших пам'яток історії доби князів Острозьких. Завдяки атмосфері у просторих кімнатах можна хоча б трішки уявити як жилося знатним князям.

Крім того, на Замковій горі знаходиться ще одна значима й цікава для туристів пам'ятка архітектури - Богоявленський собор-фортеця. Збудований храм в XV-XVI столітті та частково зруйнований російськими військами в 1886 році. Впродовж XVIII століття церква продовжувала руйнуватися. Відновили церкву за вказівкою російського царя.

Нова Богоявленська церква зберегла структуру втраченого храму, а також кількість бань. Хоча різницю між храмами можна побачити неозброєним оком. Довгий період часу двері собору були зачинені, але згодом їх не тільки відкрили для прихожан, а й відновили служби. Почути святі співи та молитву тут можна щонеділі вранці.

Серед архітектурних пам'яток міста особливе місце займає Луцька брама, яка довгий час слугувала захисним пунктом та оборонним щитом для міста. ЇЇ також радять відвідати туристам. 

Саме в кімнатах брами зберігається величезна кількість стародруків. Музей книги є чи не одним із найкращих не тільки в Україні, а й у цілій Європі. Тут мандрівники мають змогу побачити неймовірні старовинні книги, а також найменшу срібну книгу розмір якої менше ніж п'ять сантиметрів.

Якщо Ви будете в Острозі не оминайте своєю увагою ще одну історичну окрасу міста, а саме Татарську браму. Знаходиться вежа на вулиці Татарській. Брама, рівноцінно Луцькій, відноситься до фортифікаційних споруд під назвою барбакан.

Довгий період часу вежа стояла наполовину зруйнованою в чагарниках та смітті. Однак знайшлися небайдужі містяни, які вирішили величну пам'ятку врятувати. Татарська брама нині є яскравим прикладом відродження. 

В рамках проєкту "Культурний барбакан" вдалося візуалізуватиї вежі, й тепер кожен мандрів може уявити її масштаби та велич. Саме від Татарської брами до сучасного Музею книги був високий мур, який захищав місто від ворожих військ.

До слова, Татарська вежа або ж Культурний барбакан чи не єдина пам'ятка в місті, якій дали друге життя.

Раджу відвідати також Велику синагогу, пам'ятку юдейської сакральної архітектури в колишньому єврейському кварталі. Точної дати, коли почала діяти синагога невідомо, але кажуть, що вже в 1603 році двері тут були відчинені.

Відомо, що під час Другої світової війни Велику синагогу було значно пошкоджено. Згодом юдейську святиню перетворили на торговий склад, розібравши зовнішні прибудови. Після чого споруда лишилася нікому не потрібною протягом багатьох наступних років.

Однак зараз тут ведуться ремонтні роботи і навіть створено відео візуалізації того, як виглядала синагога, якою її зробив час, і що з неї зроблять люди, які працюють над відновленням святого місця. Будівельники дуже бережно реставрують залу, намагаючись зберегти її основний вигляд.

Є надія на те, що з часом двері святині відчиняться й прихожани віднайдуть свій душевний спокій в молитві. А сама споруда стане ще однією туристичною родзинкою міста і прикладом збереження власної історії для інших.

Історія й сучасність: що пропонують в Острозі туристам ХХІ століття

Упродовж трьох місяців у Музеї книги та друкарства створювали культурний ХАБ. Саме тут втілювали у життя проєкт під назвою «Інтерактивний музей стародруків».

На першому поверсі музею осучаснили дизайн із використанням інноваційні технології. Художнє оформлення та просторові рішення експозиції створювали, ураховуючи особливості будівлі й потреб людей з інвалідністю.

У культурному просторі музею діятиме виставка десяти найцінніших та найцікавіших книг із майже п’ятитисячної колекції музею, електронні версії яких можна буде погортати на спеціальних планшетах. На стіни вежі проєктуватимуть візуалізацію 180 градусів історії приміщень та Музею книги. Також працівники історико-культурного заповідника надіються на те, що простір стане улюбленим місцем для проведення мистецьких та культурних подій.

До слова, «Інтерактивний музей стародруків» здобув перемогу у конкурсі «Малі міста – великі враження» від Міністерства культури України.

Ми бачимо, що навіть невеличке містечко розвивається у ногу з часом і з кожним днем стає все привабливішим для туристів. Острог є яскравим прикладом того, як можна вберегти, а не втратити історичну цінність й архітектурні пам'ятки. 

Мандруйте - це надихає

Читайте такожАрхітектурні дива Кореччини: як місто на Рівне нщині приваблює туристів

Матеріал створено в рамках проєкту «Реформи працюють», який впроваджує ТРК "Рівне 1" за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

  USAIDInternews