Старовинне містечко, яке розташувалося на річці Корчик, має у своєму підпорядкуванні чимало пам'яток, які можуть стати цікавими не лише історикам, а й пересічним мандрівникам. Чим саме цікавий Корецький район для туристів, читайте далі.

Перше із чим серед мандрівників асоціюється місто Корець - це замок Князів Корецьких - Острозьких. Раніше величний замок - фортеця, а нині руїни, можна побачити на так званому пагорбі семи куполів. 

Відомо, що записи про саме місто можна зустрітити ще в 1150 році під назвою Корчеськ. Князь литовський Ягайло передав землі Федору Острозькому, який у далекому 1386 році збудував замок. З трьох сторін він був оточений глибоким ровом, який надійно захищав фортецю від нападу ворогів. 

У XVI столітті землі сучасного Корця перейшли до Богуша Корецького, який добудував нові украплення замку. Дістатися до фортеці можна було лише через чотирьохарочний міст, який з'єднував його із самим містечком.

 

Останню, найбільшу перебудову здійснили у 1780 - х роках князі Чарторийські, в результаті чого замок був пристосований під княжий палац із модним на той час бароковим декором.

Залишки зовнішніх цегляних стін дійшли до нас саме з цього часу. Частково збереглися й підземелля, про які ходить чимало легенд.

У 1832 році Корецький замок спіткала пожежа, і відтоді його більше не відбудовували.


Будучи тут, можна лише уявити, яким замок був до пожежі. Особливо гарні краєвиди навесні, коли сходить сонце і дзвонять церковні дзвони навколо замку.

Для любителів паломницького туризму у Корці розташований Свято-Троїцький жіночий монастир.

Історія найдревнішого храму починається з XVII століття. Православну обитель у 1620 році заснував князь Самуїл Корецький. На той час у місті вже був жіночий монастир Свято-Воскресенський, однак він не міг вмістити усіх монахинь. Тому ігуменія Серафима попросила свого брата князя Самуїла побудувати новий, більший монастир.

Сьогодні до монастиря їдуть дуже багато людей, щоб приклонити голову перед чудотворною Корецькою іконою Божої Матері "Споручниці грішних". Також на території знаходиться могила Анни Андро, першої нареченої Олександра Пушкіна.

Більше про паломницький туризм у Корці розповідає завідувачка сектору культури і туризму Корецької РДА Вікторія Власюк:

Ще однією визначною пам'яткою міста є садибний будинок графа Горчицького.

Розташований палац навпроти монастиря. Зі спогадів старожилів та свідчень про родину Горчицьких, приміщення з часу свого існування було князівським палацом та постоялим двором.

Будинок був просторим навіть для гонорової родини шляхтичів. Тому кілька приміщень здавали постояльцям.

Підвал з одного боку єврей орендував під ресторан, з іншого боку розташовувалась жандармерія. Велику залу, де зараз знаходиться абонемент ЦРБ, здавали для різноманітних торжеств. Біля будинку була лоджія з квітами.

Будинок Горчицьких і сад біля нього в 30-тих роках минулого століття був улюбленим місцем відпочинку міщан. Нині в історичній будівлі знаходиться музей та бібліотека. 

Малий палац Йозефа Чарторийського також можна побачити у Корці.

Збудований він у 1788 році. Тут свого часу розміщувались - НКВД, потім районна поліклініка, далі був військкомат. Нині у приміщенні палацу розташований Корецький районний ліцей.

Наступною зупинкою для мандрівників у Корці може стати костел Святого Антонія.

Вперше на цьому місці храм збудували в 1533 князі Корецькі. В 1706 році тут збудували костел. 

А вже в 1915-16 роках відбулася капітальна перебудова костелу, внаслідок якої він набув рис непритаманних містечку рис бароко.

У приміщенні храму після Другої Світової розміщувався склад хімічних матеріалів. Нині святиню передали католицькій громаді міста. 

Окрім Корця в районі також чимало природніх та архітектурних творінь, які варто відвідати. У селі Морозівка, неподалік райцентру, розташований гранітний кар'єр.

Місцеві жителі облюбували водойму й у спекотні дні тут можна побачити чимало людей. Вода прозора, а величні гранітні камені доповнюють неймовірний пейзаж. Тому якщо ви будете у Корці на авто, завітайте сюди обов'язково. 

На Кореччині також варто відвідати населені пункти Великі Межирічі та Невірків

Історія села Великі Межирічі почалася з будівництва замку, який на жаль не зберігся до наших днів. Окрім того визначною подією для місцевості був 1605 рік, коли так звані Межирічі Корецькі отримали магдебурзьке право.

В середині XVII століття Межирічі входило в структуру козацьких об’єднань. А вже в 1774 Великі Межирічі чи то купує Ян Стецький у Францішека Любомирського, чи то виграє в карти у пана Яблонського.

Маєток Стецьких був двоповерховою віллою у стилі класицизму, збудованою за проектом італійця Домініка Мерліні. Також біля палацу був унікальний ботанічний сад із озером.


 

Двері для мандрівників тут зачинені, однак при великому бажанні працівники "Великомежирицької спеціалізованої школи-інтернату" залюбки не лише розкажуть, а й покажуть, що до наших днів зберегли стіни аріхтектурного творіння давніх часів. 

Що ж можна побачити у середині зараз дивіться далі: 

***

***

Є здогади, що розписи і ліпнина лишилася ще з тих часів.

***

***

Неймовірно красива споруда поруч з якою розташований гарний парк, міг стати чудовим місцем для проведення дозвілля не тільки місцевого населення, а й любителів мандрів.

Сподіваємося на те, що архітектурну пам'ятку таки встигнуть зберегти для майбутніх нащадків.

Також у Великих Межирічах знаходиться велична культова споруда - костел Святого Антонія

Стоїть кам'яний костел святого Антонія на місці, де був збудований Костянтином Острозьким дерев'яний храм, який згорів у 1601 році. Будівництво святої споруди розпочали в 1702 році і завершили у 1725 році. Будували костел за кошти, які виділив Єжи-Домінік Любомирський.

В 1809 році через пожежу храм було дуже пошкоджено, а вже в 1857 році його реконструювали.

Довгий період часу костел засипали місцеві жителі горами сміття. Згодом знайшлися небайдужі містяни, які розчистили приміщення і зачинили для вандалів двері.

***

Варто зазначити, що в середині костелу збереглося чимало деталей, які допомагають відтворити атмосферу минулих часів. Адже відомо, що меси тут раніше відбувалися під звуки органу.


 

Велична пам'ятка архітектури, яка є чи не єдиною у своїх масштабах на Рівне нщині святинею, підкорилася часу. Ймовірно знайдуться небайдужі люди, які відновлять і відкриють двері споруди для любителів історії краю. А поки що можна прогулятися навколо костелу і на власні очі оцінити його велич.

За кілька кілометрів від населеного пункту у селі Невірків можна побачити руїни Домініканського костелу. 

Святиня розташована у центрі села. Спочатку на цьому місці був збудований дерев'яний монастир. Згодом, у 1807 році на його місці Ян Стецький збудував сучасний мурований костел.

Над входом можна побачити напис польською мовою: "З дарів твоїх, Боже, тобі офірує. 1807 р. Ян Стецький".

Нині руїни величної споруди ніби завмерли в очікуванні власного порятунку. Як і більшість архітектурних споруд на Західній Україні, вона стала підвладна часу, однак змогла зберегти до наших днів власну історію. 

Що ще цікавого можна побачити у Корці та куди варто завітати мандрівку, розповідає завідувачка сектору культури і туризму Корецької РДА Вікторія Ярославівна Власюк:

 Матеріал створено в рамках проєкту «Реформи працюють», який впроваджує ТРК "Рівне 1" за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.

  USAIDInternews