Осінь - період для кімнатних рослин неоднозначний. Деякі з них повністю закінчили цвітіння й начебто завмерли, інші почали втрачати яскраве офарблення зелені та навіть листя. Але є й такі, які тільки збираються квітувати, і це спантеличує. Звичайно, ми в курсі, що у рослин є період спокою. Але якби всі вони одночасно поринули в зимовий сон, було б простіше: ми точно знали б, що навесні настане дружне пробудження.

УМОВИ НЕ ІДЕАЛЬНІ, АЛЕ ПРИЙНЯТНІ

Потрібно розуміти, що якщо кімнатних рослин у вас зібралося багато, то - усім не догодиш. Ви не можете створити у квартирі клімат, у якому кожний її зелений житель буде почувати себе так, як почував би на батьківщині. Але знизити дискомфорт зобов'язані. У рослин теж є інстинкт виживання, і вони будуть намагатися вас не підвести, якщо ви забезпечите їм навіть мало-мальськи прийнятні умови. А деякі навіть умудряться відпочити.

«ТРОПІЧНЕ» - ЛІТО ЦІЛИЙ РІК

У вашому кімнатному квітнику цілком можуть виявитися вихідці з вологих тропіків, у яких період спокою ледь виражений. Нічого дивного: у тропіках завжди літо (майже, як у кімнаті). Тому за монстеру, ехмею, традесканцію, криптантус, диффенбахію, більбергію, циперус, дикію, гусманію, тілландсію та більшість інших тропікан можна не боятися. Просто поливайте їх рідше, чим улітку.

СОЛОДКА ДРІМОТА

Кімнатні рослини, родом із субтропіків, сплять. Але не в повну міру (можна сказати, дрімають). За зовнішнім виглядом рослин цього не визначиш: листя на місці, хіба що практично не росте. Такий «загальмований» стан характерний для гібіскуса, абутилона, камелії, фуксії, лавра. Пальми, фікуси та цитрусові деревця теж дрімають. Пальму, звичайно, виносити з кімнати не варто, фікуси й цитрусові теж можна залишити на місці (тільки відсунути від батарей).

А невеликі горщикові краще помістити туди, де прохолодніше (+10...14°С). Така температура може бути на заскленій і утепленій лоджії, особливо, якщо хоч трохи обігрівається. Можна і не переміщати, особливої втрати зимівля при +18...20°С їм не принесе, хіба що цвітіння деяких потім буде не таким рясним (або його зовсім не буде). Ну і, звичайно, до весни не підживлювати, а «напувати» дуже рідко.

ЗАПЕКЛІ СПЛЮШКИ

Рослини, які ніяк не обійдуться без періоду спокою: глоксинії, бегонії бульбові, орхідеї, каладіум, цикламен, ахіменес, гранат, пуансетія, амариліс, гіпеаструм, гемантус, клівія, спрекантус, еухарис, кринум, нерина, деякі інші. Визначити сплюшок просто: у горщиках у них, в основному, цибулини, бульби, бульбоцибулини або товсті кореневища. У багатьох з них (не в усіх) листя до початку періоду спокою обпадає, і навіть стовбурців над ґрунтом у горщику не залишається. До речі, цим рослини дуже полегшують нам викопування цибулин і бульб, а потім їх зберігання (у коробках з торфом або тирсою).

Хоча можна і не викопувати, а засунути рослину в горщику в темне прохолодне місце: вона буде спати, і уві сні формувати квіткові бруньки. Але це не причина для регулярних поливів і підживлень: ці рослини бруньки закладають практично «всуху». Іноді воложать ґрунт тільки в горщиках з дрібними цибулинками, тому що вони можуть засохнути.

Прохолодної зимівлі потребують також кактуси, сукуленти, авокадо, брахіхітон, кипарис, мирт, аралія (не строката), фатсхедера (+8...10°С). Але в «пітьму» їх занурювати не треба: ці рослини люблять спати при гарному освітленні.

Після періоду спокою деякі рослини прокидаються на превелику силу. Полийте їх теплою водою або кілька раз обприскайте, і незабаром вони почнуть новий етап свого життя.

Джерело