26 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують мученика Єрмолая та інших, а також преподобного Мойсея Угрина, Києво-Печерського. У народі день дістав назву Єрмолаїв.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

26 липня за новим церковним календарем (8 серпня за старим) - день пам'яті священномучеників Єрмолая, Єрміппа і Єрмократа Нікомидійських, які постраждали за віру в IV столітті.

 

 

26 липня за новим стилем згадують також преподобного Мойсея Угрина, Києво-Печерського.

 

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • Мухи кусаються — буде дощ;
  • захід багряного кольору — почнеться сезон дощів;
  • листя на липі вже пожовкло — до ранньої осені;
  • зозулю чути — осінь буде тепла і пізня.

У народі 26 липня — свято Єрмолаїв або Мар'їв день. Прозвали його так тому, що з цього дня на трави лягають особливі осінні тумани — марева, які в народі наділяють цілющою силою. Тому на Єрмолая після ранкової роси збирають лікарські рослини.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

26 липня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, злості та сварок, заздрості, жадібності, помсти, розпачу, наклепів і пліток.

За народними повір'ями цього дня жінкам не можна виконувати жодної важкої роботи, особливо працювати в полі та городі, а також шити, в'язати та вишивати, інакше можна втратити сімейне щастя. Не слід також позичати будь-який інструмент — вважається, що разом із ним віддаєш з дому добробут.

ЩО СЬОГОДНІ  МОЖНА РОБИТИ

Як і напередодні, цього дня вже копають картоплю. Також на Єрмолая заведено збирати лікарські трави і яблука - їх не можна їсти до Яблучного Спаса, але можна робити заготівлі на зиму. Вважається, що якщо цього дня зірвати кілька колосків жита й заткнути їх за пояс, то можна позбутися болю в спині. За однією з прикмет тому, чиє ім'я починається на літеру Е, в Єрмолаїв день обов'язково має пощастити.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Гнат, Сергій, Федір, Парасковія.

За старим стилем іменини святкують Антон, Степан, Юліан.