Листяний перегній здатний виконати відразу кілька функцій: поліпшити структуру ґрунту, мульчувати, а також підкисювати ґрунт для тих рослин, яким це необхідно для повноцінного розвитку. Як приготувати перегній на дачі?

З ЧОГО ПОЧИНАТИ ГОТУВАННЯ?

Перегній готується восени. До його складу входить опале листя, якого у цей період багато не тільки на самій ділянці, але й поблизу – скрізь, де ростуть дерева. Живильних речовин листяний перегній не містить практично ніяких, тому як підживлення розглядати його нема рації. Зате ґрунт, перемішаний з ним, здатний набагато довше втримувати вологу в кореневій зоні рослин, що допомагає їм у посушливі періоди. Саме в перегної люблять жити дощові хробаки, що спрощують життя садівника, збагачуючи ґрунт гумусом. Це й прекрасна добавка до компосту. Що не менш важливо, готування листяного перегною повністю рятує від необхідності спалювання листя.

ЯКЕ ЛИСТЯ ПОТРІБНО ЗБИРАТИ ДЛЯ ПЕРЕГНОЮ?

Сировину збирають звичайно віяловими граблями, ручними серед посадок і газонними на великих просторах між деревами й на газонах. Підійдуть абсолютно будь-які листочки, крім горіхових. У горісі міститься гіркота, яка буде заважати кореневій системі рослин розвиватися. Збирати матеріал можна в будь-яку погоду, але переважніше у вогку, оскільки мокре листя швидше розкладаються. Якщо в арсеналі садової техніки є пилосос або газонокосарка, можна скористатися ними, тому що в цьому випадку листя буде ще й подрібнюватися, не говорячи вже про те, що заощаджуються час і сили. Як і вологе листя, здрібнене також буде швидко розкладатися. Але збирати листя технікою можна лише в суху погоду, а працювати газонокосаркою потрібно хоча б через день: при накопиченні занадто великого шару опалого листя її робота буде мати низький ефект.

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ?

Зібране листя воложать, якщо в цьому є необхідність, щільно укладають і трамбують. Для укладання листя можна використовувати сітчасті куби або садові мішки із щільного поліетилену, верх і в тому, і в іншому випадку залишається відкритим. Продаються також і спеціальні мішки, призначені саме для готування перегною. Грибки, що розкладають листя та перетворюють його на перегній, кисню практично не споживають, але їм потрібна підвищена вологість. У якості зволожувача краще використовувати зелену траву, змішуючи її з листям.



перегній для дачі

СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ЧЕКАТИ ДО ПОВНОГО ДОЗРІВАННЯ ПЕРЕГНОЮ?

Процес утворення листяного перегною триває рік. Так що до часу закладення чергової партії листя, попередня вже готова для використання. Для одержання листяного перегною підійде будь-яке листя. Швидше за все розкладає листя берези, клена, дуба та інших листопадних дерев. Вічнозелені і хвойники вимагають два або три роки, тому перед закладкою їх бажано гарненько подрібнити садовим пилососом, газонокосаркою або шредером.

Молодий перегній, який виходить через рік після закладення, містить не до кінця перегнилі «кістяки» листя, невеликі сучки, рідше зустрічаються майже цілі листочки. Його додають у ґрунт на ділянці або в контейнери, використовують для прикопування під рослини або як мульчу, з його допомогою вирівнюють газони і підсапують багатолітники перед зимівлею.

Витриманий перегній являє собою темну, практично однорідну масу, у якій відсутні не перероблені листяні залишки. У ньому добре пророщувати насіння й розсаду.

Перегній, основою якого став хвойний опад, найкраще використовувати при мульчуванні ацидофілів – гортензії, камелії, рододендронових і верескових рослин. Строк його дозрівання три роки. Отже, тепер ви знаєте, як приготувати перегній на дачі. Сподіваємося, у вас все вийде із цим непростим завданням і вже через рік ви суттєво поліпшите якість ґрунту на вашій дачній ділянці.

Джерело