Сьогодні ми відправимося разом із Вами на Львівщину. Там, неподалік міста Жовква знаходиться неймовірне місце із дуже багатою історією - Крехівський монастир.

Якщо Ви будете їхати на прогулянку до львівського міста Жовква, неодмінно завітайте у це місце. Воно знаходиться в пару кілометрах і має дуже неймовірну красу та енергетику. Крехівський монастир святого Миколая Отців Василіян являється одним із духовних центрів на Львівщині.

pic Коли заснували монастир невідомо, є лише тільки перша згадка про Крехів, яка датована 1456 роком. Засновниками Крехівського монастиря вважаються ченці Києво-Печерської Лаври Йоіль та Сильвестр.

pic Вони ще у 1613 році поселились у вирубаній у скалі печері, яка знаходиться неподалік. З часом ченців стало більше, за підтримки магната Станіслава Жолкевського вони збудували неподалік від печери церкву Святого Петра і Павла, пізніше церкву Преображення і Троїцьку церкву.

pic Через постійні набіги татарів монастир у 1669 році вирішили перетворити на фортецю. Одного разу турки обложили монастир, однак здобути твердиню так і не змогли.

pic В 1672 році обороняти Крехівський монастир допомагали козаки під головуванням майбутнього гетьмана Івана Мазепи.

pic Один із ченців пострілом з гармати вбив племінника кримського хана Селім-Герея. На знак помсти хан віддав наказ спалити монашу обитель і стратити усіх, хто у ній перебуває.

pic Врятував монастир від пожежі Петро Дорошенко, який заплатив нападникам за відступ від монастиря-фортеці.

pic Крехів в кінці ХІХ - на початку ХХ століття став великим відпустовим центром. Радянська влада, прийшовши на наші землі у 1939 році, закрила Крехівський монастир. У ній розмістили «штаб укрепрайона».

pic Лише в 1990 році до монастиря повернулися Отці Василіяни. 23 грудня 1990 році урочисто зі Львова було перенесено чудотворну ікону святого Миколая, а 19 травня 1991 року - чудотворну ікону Божої Матері Верхратської.

pic Неподалік монастиря відновили так звану "Хресну дорогу", яка приведе Вас до джерела Божої матері. За переказами, на цьому місці з’явилась Богородиця одній благочестивій жінці. Вода тут має властивість не псуватися і дивним чином оздоровлює.

pic Сходи, які знаходяться поручи приведуть вас лісовою дорогою до Печерного монастиря на скелі.

pic Саме тут оселилися перші ченці, які заснували монастир святого Миколая.

pic В середині є невеличка капличка, ікони та місця, де Ви можете запалити свічку і поділитися про свої сокровенні переживання.

pic Це місце де Ви можете не тільки духовного збагатися, а й отримати заряд неймовірної енергетики. Тому при можливості не оминіть Крехівський монастир і обов'язково сюди завітайте.