До неорганічної мульчі належать: (*чорна плівка; галька, гравій, щебені; керамзит.*) Неорганічна мульча з гравію, гальки, чорного поліетилену або садових нетканих матеріалів не приваблює шкідників і не розкладається.

Ці матеріали інертні. Вони виконують багато функцій мульчування ґрунту, але в них немає ніяких живильних речовин. Вони не здатні утворювати гумус.

Галька випускається різної фракції й кольору. Вона не перегниває і тому довго не втрачає вигляд. Але застосовувати її варто тільки на декоративних клумбах. Гравій, щебені й керамзит також використовуються в якості декоративної мульчі. Тільки керамзит недовговічний. Він через кілька років розпадається на дрібні частини.

Чорна плівка для мульчування дуже ефективно втримує вологу і стримує ріст бур'янів. Але вона ускладнює полив. Поливати необхідно вручну в отвір біля кожної рослини або прокласти краплинний полив. Крім цього, під плівкою люблять збиратися слимаки.

Але найбільший недолік чорної плівки в тому, що в сильну спеку, вона не тільки не стримує перегрів, але навіть підсилює його. При частому нагріванні плівка окиснюється і швидше розкладається і наступного року її застосування є сумнівним.

Якщо навіть з урахуванням усіх негативних якостей цієї плівки, ви все-таки вирішитеся її використовувати на городі, то хоча б прикрийте зверху сіном або соломою. Вони відбивають світло, що захистить плівку від руйнування.

Найважливіше правило при мульчуванні ґрунту органічним або неорганічними матеріалами: мульчувати потрібно тільки після того, як земля добре прогріється. Мульчування непрогрітого ґрунту – дасть протилежний ефект і затримає ріст рослин. Звичайно, є виключення із правил. Так, наприклад, при посадці картоплі мульчувати потрібно відразу після посадки, але винятково органічними матеріалами.

Застосовуйте мульчування ґрунту у своєму саду й на городі і звільняйте час для більш цікавих занять, чим прополка грядок або полив рослин.