Мульчування - це накривання ділянки ґрунту біля рослини шаром якого-небудь матеріалу. Навіщо його застосовують і які матеріали краще використовувати в якості мульчі? Спробуємо розібратися із цим прийомом.

Основні функції мульчування:

- збереження вологи в ґрунті;

- захист кореневої системи рослин від перегріву;

- захист рослин від переохолодження;

- захист землі від вимивання живильних речовин;

- захист від утворення твердої кірки на поверхні землі;

- стримування росту бур'янів;

- захист ягід і овочів від забруднення землею;

- створення живильного середовища для дощових хробаків;

- прикраса ділянки (декоративна мульча).

Усі перераховані якості мульчі дозволяють садівнику звільнити більше часу для відпочинку.

Для мульчування грядок і клумб застосовують як органічні, так і неорганічні матеріали. Суперечки про те, який з них краще, точаться давно, але насправді кожний матеріал гарний по-своєму. Головне - це вибрати правильне місце для його застосування. Адже деякі її види зовсім не підходять для городу, а деякі будуть мати безглуздий вигляд на гарній клумбі. Чи можете ви уявити троянди, навколо яких красується чорна плівка? Сумне видовище… Плівка на клумбах може служити тільки допоміжним матеріалом. Але про це поговоримо пізніше.

А зараз, як говориться, познайомимося з нашими помічниками ближче.

До органічної мульчі належать: скошена з газону трава й виполоті бур'яни (звичайно ж, краще без насіння); підтяті сидерати; солома; опале листя; хвоя сосни; тирса, дрібна стружка; кора або тріска; зрілий компост і перегній; торф; картон і папір; задернення.

Органічні матеріали при перегниванні перетворюються на живильні речовини. Це підвищує кількість гумусу і, відповідно, родючість ґрунту. Тому органічну мульчу прийнято вважати найбільш корисною. Але,…

Важливий момент: при перегниванні деяких видів мульчі із ґрунту забирається азот. Він використовується в процесі гниття. Це відбувається, в основному, при перегниванні тирси, дрібної стружки й кори. Недолік азоту погано позначається на росту й розвитку рослини. Тому, при мульчуванні ґрунту тирсою та іншими схожими матеріалами, слід попередньо пролити землю настоєм гною, фекалій або сечовини (достатньо жмені на відро води).

А знаєте, у чому користь мульчі з тирси? У тому, що вона відлякує слимаків. Їм просто неприємно плазувати по шорсткуватій мульчі. Але є в тирси і дрібної стружки одна негарна якість. Вони сильно злежуються і рослини можуть випрівати. Тому рекомендується використовувати більшу деревну тріску.

Властивості «відлякування» слимаків має також солома. Мульчування соломою є більш переважним на грядках, чим тирсою. Шар соломи, що укладається на грядки, має бути приблизно 10-15 см. Він потім усядеться до 5-7 см.

Не скрізь можна використовувати для мульчування ґрунту деревну тріску, кору й листя не плодових культур, особливо дубових і березових. Урахуйте, що ці матеріали містять дубильні речовини. Коли дубильні речовини виділяються в ґрунт, вони стримують розвиток рослин. Тому їх не можна використовувати при мульчуванні городу.

Зате кора використовується для мульчування хвойних рослин. Дубильні речовини їм не страшні, а от властивість кори підкисляти ґрунт їм дуже подобається. Тому що хвойні рослини ростуть повільно, то й потреба в добривах не висока. Крім того, при підживленні хвойників раз на рік компостом ви забезпечите їм відмінне живлення.

Скошена трава, сіно, солома й виполоті бур'яни – прекрасна мульча для міжрядь на городі та для дерев. Коріння дерева перебуває досить глибоко. Йому не зможе нашкодити мікрофлора, що орудує на поверхні. Найголовніше, не прикривати кореневу шийку, відступивши від неї. У дерева, особливо молодого, – це найбільш вразливе місце. Тримати його треба сухим і відкритим.

Що ж стосується городу, то він розташовується на відкритому, сонячному місці й трава на ньому швидко підсихає, що не дає їй почати розкладатися швидкими темпами. Цей процес більш інтенсивно проходить восени, коли починається період дощів. До цього часу город порожніє, а перегнилі за зиму залишки до нового сезону перетворюються на добриво.

Зрілий компост вважається одним з найкращих у якості мульчі. Він дуже живильний для рослин, пухкий і не утворює кірку на поверхні. Але він темний і тому притягає світло. Цю властивість компосту можна використовувати для теплолюбних рослин.

До опалого листя варто поставитися обережно. Якщо дерево було уражено грибковими захворюваннями, листя може перенести їхні спори по всьому городу або саду. Але листя містить багато живильних речовин, тому його слід використовувати для компосту, який надалі будете використовуватися в якості мульчі та підживлення. Перед закладкою листя у компост, не зайвим буде обробити його ефективними мікроорганізмами для боротьби з патогенними грибками.