Хвороба чорна ніжка – це просторічна назва гнилі кореневої шийки сіянців. Найчастіше вона зустрічається у розсади томатів, перцю, баклажанів, огірків, капусти, редису, салату, а також у петунії та інших квітів. Виникає раптово і швидко поширюється по всіх без винятку рослинах. Це пов'язане з етиологією захворювання. Збудник - грибок. Боротьба з чорною ніжкою у розсади повинна здійснюватися вчасно. А як це зробити - ви дізнаєтеся з цієї статті.

Це грибкове захворювання, яке вражає багато овочевих культур на стадії паростків з насіння, або вирощуваних через розсаду, особливо в парниках і теплицях. Викликається декількома видами грибків, які є типовими ґрунтовими організмами. Вони живуть у ґрунті, поширюючись від рослини до рослини на рівні корінців, обумовлюючи виникнення нових вогнищ хвороби. Збудники хвороби зберігаються в ґрунті на рослинних залишках і на насінні.

Найбільший збиток хвороба чорна ніжка наносить овочевим культурам, вражаючи розсаду білокачанної і цвітної капусти, кольрабі, редису, брукви та інших представників сімейства капустяних. Хвороба проявляється дуже рано окремими вогнищами. Стебло ураженої рослини біля кореневої шийки тоншає і темніє, утворюючи характерну перетяжку.

Якщо з'явилося захворювання чорна ніжка, то заходи боротьби слід вживати негайно, тому що надалі відбувається загнивання кореневої шийки. Листя жовтіє і звивається. Хворі рослини пригноблені, легко висмикуються із ґрунту. Хвороба приводить до масової загибелі рослин. Розвитку чорної ніжки сприяють надлишкове зволоження ґрунту, низька температура й погана освітленість, загущений посів і густа посадка, відсутність достатньої вентиляції та запізнювання з пікіровкою розсади. Захворювання сильніше за все розвивається на кислому ґрунті. Для попередження поразки розсади капустяних рослин чорною ніжкою необхідний правильний догляд за нею.



чорна ніжка

ЛІКУВАННЯ І БОРОТЬБА З ЧОРНОЮ НІЖКОЮ

Боротьба з чорною ніжкою починається задовго до посіву насіння. Обробка землі виключить необхідність у такому заході, як лікування чорної ніжки. При пікіровці та після неї необхідно уникати зайво густої посадки, підвищеної температури й вологості повітря при вирощуванні розсади в спорудженнях захищеного ґрунту або в домашніх умовах. Для профілактики захворювання перед посівом насіння і перед пікіровкою сходів слід внести в ґрунт колоїдну сірку (у розрахунках 5 г/м2) і марганцівку (5 г на 10 л). Обов'язковими прийомами є систематичне провітрювання парників, теплиць і плівкових укриттів, розпушування ґрунту. Для підсушування ґрунту і для посилення утворення додаткового коріння застосовують підсипання сухого піску до рослин шаром до 2 см. З появою хворих рослин їх видаляють разом із ґрунтом і захопленням здорових рослин навколо вогнища, а місце вилучення обробляють марганцівкою (1,5 г на 10 л).

Перед висадженням у відкритий ґрунт проводять ретельне вибракування розсади, видаляючи всі хворі рослини. Помічено, що розсаду в торфоперегнійних горщиках чорна ніжка майже ніколи не вражає.

Тому рекомендується розсаду овочевих культур вирощувати в торфоперегнійних горщиках, у касетах або в поліетиленових стаканчиках, тому що в них вона майже не вражається.

Джерело