Фінік – досить-таки не примхлива рослина, якщо ви будете дотримувати нескладних рекомендацій з його догляду, він порадує вас своєю красою.

• Освітлення. Фінікова пальма - світлолюбна рослина, тому виберіть їй куточок у своєму будинку, де буде достатньо світла, але намагайтеся, щоб прямі сонячні промені не потрапляли на її листя, особливо в літню пору, інакше не уникнути опіків.

Пальма добре переносить невелике затінення. Тому, якщо ваша пальма буде жити в кімнаті, вікна якої виходять на північ, поставте її ближче до вікна, цього для неї буде достатньо. Улітку пальму можна винести на вулицю (якщо ви живете у своєму будинку) або на балкон, коли нічна температура буде не нижче 12 градусів. Якщо балкон занадто «сонячний», притініть вікна шторками, щоб листя не дістало опік.

• Температура повітря взимку в приміщенні, де буде жити пальма, не повинна перевищувати 16°С (максимум 18°С), але не нижче 12°С тепла. Якщо у вас у кімнаті взимку температура перевищує позначку 18°С, постарайтеся поставити горщик з пальмою у найбільш прохолодне місце.

• Вологість повітря. За можливістю взимку тримайте пальму подалі від радіаторів опалення, щоб уникнути підсихання кінчиків листя. У занадто пекучу погоду корисно буде обприскувати рослину, а доросле листя можна акуратно протирати вологою губкою.

• Полив пальми. Найголовніша умова активного росту фінікової пальми — щоб у горщику з рослиною був гарний дренаж, пальми не люблять застій води. Узимку поливати потрібно помірно, не допускаючи пересихання і перезволоження ґрунту. Улітку поливати потрібно більш рясно. Воду для поливу бажано відстоювати пару діб, якщо немає можливості поливати дощовою або поталою.

• Пересадження. Дорослу пальму намагайтеся пересаджувати тільки у випадках крайньої необхідності. Вона не любить, коли її турбують. Якщо вже виникла така необхідність, то постарайтеся якнайменше ушкодити земляну грудку навколо коренів. Молоді рослини можна пересаджувати не частіше одного разу на рік. Вибирайте землесуміш для пальмових.

• Фінікова пальма розмножується кісточкою. Для цього візьміть кісточку з фініка, купленого на ринку або в магазині, і обережно поруште її міцну оболонку для того, щоб паростку було легше прорости. Застроміть кісточку в субстрат (найкраще торф або мох, можна упереміш із піском, які краще тримають вологу) вертикально, щоб верхня частина кісточки була втоплена приблизно на 1 см.

Головна умова: температура для проростання має бути високою (20-30°С) і слід не допускати пересихання ґрунту. При цьому про освітлення в цей час можете не турбуватися, на даному етапі воно не є необхідністю. І будьте терплячі, процес проростання кісточки досить тривалий – від трьох місяців до півроку. Після того, як з'явиться паросток, поставте горщик у світле місце.

• Підживлення рослини. Фінікова пальма дуже чутлива на підживлення добривами. Дуже гарний результат дає підживлення рослини добривом із пташиного посліду - курячого або голубиного. Для цього засипте 1/3 банки сухим послідом, а решта заповніть водою. Дайте настоятися не менше 10 днів, періодично помішуючи. При поливі потрібно використовувати в такій пропорції: 1 частина готового добрива на 10 частин води. Улітку вдобрюють 1 раз на 10 днів, узимку рідше – 1 раз на 30 днів.

Джерело