Листопад – це гарний час осені. Однак поряд із цією красою у садівників щоразу виникає одне й те саме питання: «А чи треба прибирати опале листя?». Спробуємо відповісти на це питання.

З одного боку, опале листя в саду - це місце скупчення збудників хвороб і шкідників-комах, але в той же час із нього виходить прекрасний компост! З іншого боку листя, що обпало, є прекрасним укривним матеріалом для кореневої системи рослин, для підзимових посівів. Воно сприятливо впливає на ґрунтову структуру, тому що це природне добриво і їжа для хробаків. Мало того, давайте згадаємо ліс, дерева прекрасно ростуть, але ж опале листя восени ніхто не прибирає! Не даремно все саме так і влаштоване, природа сама опікується про вкриття коренів рослин.

Чи потрібно прибирати опале листя у вашому саду або використовувати його для приготування перегною вирішувати вам. У будь-якому разі потрібно виконати деякі роботи:

- зібрати падалицю під деревами й кущами і закопати в землю не на ділянці;

- якщо ви в поточному сезоні зіштовхнулися з паршою, борошнистою росою та іншими збудниками хвороб, які живуть у листях, то опале листя з ділянки потрібно прибрати і спалити (збудники хвороб у компостній купі можуть загинути тільки через 2-3 роки);

- з газону листя варто прибрати, тому що під снігом воно стане для газону компресом.

Якщо через хвороби на ділянці, вам довелося прибрати листя, то подбайте заздалегідь про вкриття снігом кореневої системи дерев і рослин, не залишаючи без снігу міжряддя.

Щоб не прибирати опале листя восени, проведіть обприскування дерев і ґрунту 5% розчином сечовини. У цьому випадку сечовина буде діяти ще і як добриво, яке навесні в процесі перекопування зайде в ґрунт. Обробляти опале листя можна і бордосською рідиною, однак це гірше чим сечовиною. Дерева восени рясно поливають, щоб узимку ґрунт став крижаним, а не мерзлим і сухим.

Чи потрібно прибирати листя в саду. Так, якщо хочете ще попрацювати в саду, так сказати виконати останні осінні роботи, і навесні не дивитися на пожухлу траву! Якщо вас це не сильно турбує, то від зайвої роботи радимо відмовитися!

Джерело