Гузманія - квітуча кімнатна рослина із сімейства Бромелієвих. Догляд за нею потрібен нескладний. Період цвітіння наступає тільки один раз, після якого рослина відмирає, але встигає залишити після себе дитинки. Ці нові відростки необхідно відокремити від материнської рослини й пересадити їх у нову ємкість зі свіжою ґрунтовою сумішшю до того, як вона встигне засохнути.

КОЛИ КРАЩЕ ПЕРЕСАДЖУВАТИ?

Для пересадження дитинок підходить будь-яка пора року, але найбільш сприятливим періодом вважається весна. Молоді відростки повинні мати своє самостійне коріння, яке буде запорукою успішного вкорінення. Тому для посадки рекомендується використовувати тільки дочірні розетки довжиною не менше 10 см.

ДОБІР КВІТКОВОГО ГОРЩИКА

Не кожна квіткова ємкість підійде гузманії через близьке розташування до поверхні ґрунту її кореневої системи. Якщо горщик буде дуже глибоким, то його нижня половина (50% ґрунту) не буде зайнята корінням, і ґрунт незабаром почне закисати. Якщо зменшити частоту й обсяги поливів, то поверхня ґрунту пересохне, а квітка цього не переживе. Висаджуючи рослину в горщик маленького розміру, є ймовірність його нестійкості. У цьому випадку необхідно збільшити вагу ємкості за допомогою спеціального дренажного шару або ще однієї ємкості, у яку можна помістити горщик з кімнатною рослиною.

Друга квіткова ємкість може одночасно бути піддоном для води й декоративною прикрасою.

ВИБІР І ПІДГОТОВКА ҐРУНТУ

Молодим рослинам з незміцнілою кореневою системою рекомендується вибирати легкий пухкий ґрунт із гарною прохідністю води і з рівнем кислотності в межах 5,5-7,0.

Можна придбати готовий субстрат, призначений для пальм, орхідей або для рослин сімейства бромелієвих, але бажано додати в нього невелику кількість ялинових голок і деревного вугілля у вигляді порошку.

До складу самостійно приготовленого субстрату мають входити такі компоненти:

- 1 варіант - річковий пісок і соснова кора здрібнена (по одній частині), дернова земля й перегній (по 2 частини), листяна земля (3 частини), торф (4 частини);

- 2 варіант - річковий пісок і мохи сфагнум (по одній частині), листяна земля і здрібнена кора хвойного дерева (по 2 частини).

ПРАВИЛА ПЕРЕСАДЖЕННЯ

Приблизно 30% квіткової ємкості відразу наповнюють дренажним матеріалом, потім насипають трьох або чотирисантиметровий шар ґрунту, споруджуючи посередині невисокий горбок. На це піднесення необхідно помістити коріння молодої рослини, яку обережно відокремили від дорослої квітки, і акуратно його розправити. Ґрунтову суміш потрібно додавати невеликими порціями і злегка потрушувати горщик, щоб вона трохи ущільнилася. Не рекомендується ущільнювати ґрунт руками, тому що можна ушкодити тендітну кореневу частину. Коренева шийка має перебувати на рівні ґрунту.

ДОГЛЯД ЗА ДИТИНКАМИ ГУЗМАНІЇ

• Полив. Поливна вода при першому поливі має містити «Кореневин».

Перша водна процедура проводиться відразу ж після висаджування дитинок в окрему ємкість.

Для того щоб коріння встигало дихати між зволоженнями субстрату, поливати рослину рекомендується тільки після висихання верхнього шару ґрунту.

• Рівень вологості повітря. Кімнатна рослина дуже вимоглива до рівня вологості повітря в приміщенні. Він має бути постійно підвищеним.

Підтримувати таку вологість можна двома способами:

- Перший - це регулярне обприскування молодих розеток кип'яченою водою кімнатної температури.

- Другий - це використання піддона з вологим керамзитом. У цей піддон необхідно помістити ємкість з рослиною і стежити за тим, щоб керамзит завжди залишався зволоженим.

Буде потрібно кілька місяців для того щоб дитинки гузманії добре вкоренилися й адаптувалися на новому місці. При гарному догляді рослина подарує своє цвітіння через два або три роки.

Джерело